TPOok!

 
Regio

Demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum rustig verlopen

'Over twintig jaar zal Nederland ons dankbaar zijn'

De demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum is zaterdagmiddag rustig verlopen. De groep demonstranten is iets na 16.00 uur teruggekeerd naar de bussen. In Dokkum was vanwege de aangekondigde tegendemonstraties ook een noodbevel van kracht, waardoor agenten preventief konden ingrijpen. Dat is niet nodig geweest.

Demonstratie

De actievoerders hadden een plein toegewezen gekregen waar ze hun onvrede konden uiten. De tegenstanders van Zwarte Piet hadden op 18 november tijdens de intocht van Sinterklaas in Dokkum al actie willen voeren. Maar ze werden toen op de A7 tegengehouden door een groep Friese voorstanders van de Zwarte Piet. Nederland Wordt Beter vroeg daarom alsnog om een vergunning om zaterdag actie te kunnen voeren.

Ook Pegida was in de stad aanwezig. Zij wilden bij een tegenactie pepernoten in de stad gaan uitdelen, maar mochten niet het plein op. De gemeente Dongeradeel had besloten dat zij, en eventuele andere tegendemonstranten, naar de westkant van de stad moesten gaan. “Met het uitdelen van pepernoten als Zwarte Piet was niks mis, maar mede vanwege hun eigen veiligheid hebben wij hen de gelegenheid gegeven om dit bij de supermarkt te doen. Ook dit verliep heel ontspannen”, zei burgemeester Marga Waanders.

‘Gaan door tot de laatste Zwarte Piet weg is’

De actievoerders tegen Zwarte Piet zijn voorlopig niet van plan om te stoppen. “We gaan door tot de allerlaatste piet de benen heeft genomen”, zei Jerry Afriyie, de voorman van de actiegroep die deze middag demonstreerde. “Nu is Nederland tegen ons, maar over twintig jaar zal Nederland ons dankbaar zijn.”

Afriyie en zijn medestanders zijn boos dat ze op 18 november tijdens de intocht van Sinterklaas niet konden demonstreren nadat ze tegen waren gehouden op de A7. “De misdaad is toen beloond. Er is toen gekozen voor de witte kinderen. Het is daarom noodzakelijk dat we hier nu zijn.”

Voor de toespraak van Afriyie bracht burgemeester Waanders kort een bezoek aan de actievoerders. Ze wilde alleen kwijt dat ze kwam om kennis te maken met de groep en om de sfeer te proeven. Na enige tijd vertrok ze weer.

De sfeer op het plein was rustig, er waren een kleine 300 mensen aanwezig. Tijdens de demonstratie waren er verder geen andere mensen welkom.

Tevreden

Burgemeester Marga Waanders kijkt tevreden terug op de demonstratie van de tegenstanders van Zwarte Piet. “Alles is bijzonder goed verlopen. Dit heb ook zo vernomen van de organisatie van de demonstratie, dat doet mij deugd. Ik heb de gehele demonstratie via een live-verbinding gevolgd. Ik heb ook een kort bezoek gebracht om kennis te maken met de demonstranten en ik vond de sfeer ontspannen.”

Waanders staat nog steeds achter haar beslissing de demonstratie tijdens de landelijke intocht te verbieden. “Het was een terecht besluit, vooral ook gezien de veiligheid van de demonstranten.”

Lees ook: Road to Dokkum: Bussen anti-Piet demonstranten naar Dokkum, noodbevel van kracht

 

(TPO/ANP)

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.