TPOok!

 
Achtergrond

Road to Dokkum: Bussen anti-Piet demonstranten aangekomen, noodbevel van kracht

Zware escorte, eerder al twee aanhoudingen in Dokkum zelf

De anti-Zwarte Piet demonstranten die alsnog gaan protesteren in het Friese Dokkum hebben zich vandaag in alle vroegte verzameld in Duivendrecht. Vanaf daar vertrekken ongeveer driehonderd mensen naar Dokkum. De politie zal de demonstranten op weg naar de stad en op de terugweg begeleiden. Ook in Dokkum zelf zal politie toezien op de actie.

Update 14:14: Bussen aangekomen in Dokkum

De bussen met demonstranten zijn aangekomen in Dokkum. “Nog nooit zoveel politie bij elkaar gezien.”

Vanaf de plek waar ze zijn aangekomen gaan de demonstranten op weg naar het centrum. “No more blackface”, riepen zij.

Update 14:11: De karavaan is bijna aangekomen in Dokkum

De demonstranten zijn nu bijna in Dokkum, met drie bussen. Ook in de stad zelf is politie aanwezig. Daar zijn in ieder geval twee aanhoudingen verricht ‘op basis van de Wet Identificatieplicht’. Op het laatste stuk van de route zijn er ook Zwarte Pieten op de weg gesignaleerd.

Update 13:26: Laatste stukje richting Dokkum

Eerder was er een korte plas- en lunchpauze. De demonstranten leggen inmiddels het laatste stukje richting Dokkum af. Degenen die met eigen vervoer zijn meegereden moeten op een van de bussen stappen.

Verslaggeefster Mascha de Jong (Telegraaf) schat het aantal op ‘de helft’ van de eerder aangekondigde 300 mensen. In Dokkum is ondertussen ook politie op de been.

Update 11:39: Noodbevel van kracht

In Dokkum is een noodbevel van kracht. Die maatregel is genomen omdat de politie informatie heeft dat behalve tegenstanders van Zwarte Piet van de Stichting Nederland Wordt Beter, ook andere groepen zich zaterdag zullen melden in de Friese stad.

Pegida Nederland wil in de stad met zwarte pieten pepernoten uitdelen. De gemeente Dongeradeel heeft besloten dat zij, en eventuele andere tegendemonstranten, naar de westkant van de stad zullen moeten gaan.

Uit het noodbevel blijkt dat de ‘driehoek’ (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie), ondanks alle veiligheidsmaatregelen, rekening houdt met ongeregeldheden en vernielingen. Daarom is gekozen voor het relatief zware middel van het noodbevel, dat de autoriteiten meer bevoegdheden geeft om de orde te handhaven.

Update 11:25: ‘Opgestoken middelvingers bij tussenstop’

De colonne van ME-busjes, motoragenten, bussen en takelwagens is nog steeds op weg naar Dokkum. Bij een tussenstop werden de demonstranten ‘getrakteerd’ op opgestoken middelvingers. Van de politie mogen ze niet de bussen uit, een plaspauze volgt pas na de afsluitdijk.

Demonstratie in Dokkum

De burgemeester van de Friese stad heeft laten weten dat “De politie zal optreden waar nodig”. Twee weken geleden, tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in de stad, werd het protest op het laatste moment toch verboden.

Naast politiebegeleiding gaan er ook twee takelwagens mee. Mochten de bussen onderweg weer tegengehouden worden, dan kunnen deze weggetakeld worden. De aanwezige motoragenten zijn naar eigen zeggen allemaal vanuit Friesland naar het Noord-Hollandse Duivendrecht gereden voor de begeleiding van de bussen demonstranten.

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.