Regio

ProRail: Trek Noord-Zuidlijn door tot Schiphol

27-08-2016 08:55

Het verdubbelde spoor tussen de stations Amsterdam-Zuid en Schiphol Airport moet niet alleen door treinen maar ook door metro’s of andere vormen van ‘lightrail’ worden bereden. Technisch kan het, de capaciteit van het spoor laat het toe. Zo zou de Amsterdamse Noord/Zuidlijn, die in 2018 gaat rijden en vooralsnog Amsterdam-Zuid als eindstation krijgt, op dat spoor kunnen gaan rijden.

Dat bepleit president-directeur Pier Eringa van spoorbeheerder ProRai in een interview met de Volkskrant. Eringa: “Doel moet zijn: zoveel mogelijk uit het bestaande spoor halen”. Over de gevolgen voor NS, nu de enige die met treinen over dat spoor mag rijden: “Over je eigen schaduw heen stappen, daar gaat het om”.

Noord-Zuidlijn

De aanleg van de metrolijn zelf wordt geplaagd door vertragingen. In juli werd bekend dat er weer ‘enige maanden vertraging’ opgelopen werd. Men gaat nu uit van een oplevering eind juli 2018. Er gingen al geruchten dat ‘oktober 2017’ niet meer haalbaar zou zijn. De nieuwe vertragingen zullen niet leiden tot hogere kosten, zo beloofde de wethouder.

(TPO/ANP)