Experts verwachten nieuw uitstel oplevering Noord-Zuidlijn

07-07-2016 11:53

De Noord-Zuid lijn zou in oktober 2017 af moeten zijn, van die datum wordt al sinds 2009 uitgegaan. Of die datum ook daadwerkelijk gehaald wordt, stond al meerdere malen ter discussie. Experts verklaren nu tegenover het Parool dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de lijn in oktober 2017 daadwerkelijk af is. Morgen zal blijken of die angst echt waarheid wordt, wanneer de Amsterdamse verkeerswethouder Pieter Litjens de pers bijpraat over de vorderingen.

In september vorig jaar was men nog zeker van ‘2017’

Er gaan nu geruchten rond die eerder wijzen op ‘zomer 2018’. Van een dergelijke datum werd eerder ook al eens gesproken voor het openen van de stations. Het haalbaarheidspercentage van de deadline zou van 85 naar 50 naar slechts 5 procent gedaald zijn.

Het GVB zou ook huiverig zijn voor een gedwongen ‘snelle’ opening, waarna de lijn misschien weer dicht moet als er zich problemen voordoen.

In september vorig jaar werd na nieuwe verhalen over vertragingen nog bezworen dat oktober 2017 echt haalbaar bleef.

Aanleg

Al in 1999 stemde de Tweede Kamer in met de aanleg van de Noord-Zuidlijn, in 2002 nam de Amsterdamse raad de definitieve beslissing. De oplevering van de lijn, waarover al jarenlang gesproken werd, werd destijds in 2011 verwacht. Die oplevering is al acht keer uitgesteld.