Regio

Ondanks oneindige propaganda, inclusief NPO-steun, toch veel kritiek op Noord-Zuidlijn

22-07-2018 18:00

Foto: unieke beelden van een werkend metrostel in de Amsterdamse metro, speciaal gebouwd voor propagandadoeleinden. Het is onbekend of de airco in dit metrostel wel werkte.

 

“‘Ze hebben bijna alle bussen eruit gegooid en daardoor moet ik nu drie keer overstappen. Twee dagen geleden was dat maar één keer en deed ik er een half uur over. Nu ben ik al twintig minuten onderweg en ik ben er nog lang niet. Nu ben ik nog jong, maar de ouderen die ik in mijn wijk ken, zijn de pineut. Ze klagen er steen en been over. En dan te bedenken dat die lijn zo veel geld heeft gekost.’ Hij schudt bozig zijn hoofd. ‘Het is te gek voor woorden’.

Op de vraag of de lijn een verbetering is, schudt ze haar hoofd. Normaal nam ze op CS bus 34, die haar voor het verpleegtehuis in Amsterdam-Noord afleverde. Nu moet ze eerst met de metro naar halte Noorderpark en daar alsnog op bus 34 stappen. Het was een ritje van vijftien minuten en dat zijn er nu 21, plus extra overstap met risico op vertraging.”

 

 

Ai. Pijnlijk. Wereldstad Amsterdam heeft bijna nog meer geld gepompt in de propaganda voor hun faalmetrolijn dan in die metrolijn zelf en kreeg zelfs de objectieve kritische onafhankelijke gelijkgeschakelde NPO mee voor een stukje livepropaganda van Riefenstahliaanse proporties om dit zoveelste megalomane faalproject in faalwereldstad Amsterdam weg te poetsen als noodzakelijk en ‘inclusief‘ (lol) stukje superverbinding.

Maar nog steeds zijn de mensen kritisch en cynisch.

Onder andere omdat dankzij die nieuwe metrolijn de rest van het Amsterdamse OV is weggesaneerd en mensen nu dus lánger over hun dagelijkse ritje doen in plaats van minder lang zoals de propaganda belooft.

Maarja, zo gaat dat nou eenmaal in Amsterdam: daar wordt alles wat voor ‘de burger’ is bedoeld al snel een leuk speeltje voor vooral de bestuurders, terwijl het voor de burgers in kwestie al even snel een nachtmerrie wordt.

Gelukkig is Femke Halsema nu burgmeester van alles en iedereen in Amsterdam, dus ook van de Noord-Zuidlijn. Halsema is heel goed in voorliegen en dingen mooier laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn, het is wat dat betreft net een PvdA-burgemeester.

Mooi ook dat Halsema nog nét voor de opening van die NZ-dramalijn tot burgemeester is verkozen benoemd. Je zou bijna gaan denken dat dit geen toeval kan zijn…