Regio

Beruchte Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap deed aangifte van doodsbedreiging

17-07-2018 10:53

De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap heeft aangifte gedaan van bedreiging met de dood. Volgens een woordvoerster van de brandweer heeft hij hiervan in februari en maart aangifte gedaan.

De aangiftes worden onderzocht, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Over de precieze aard van de bedreigingen worden geen nadere mededelingen gedaan. Volgens het AD wordt de commandant door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Hij zou worden beveiligd, maar ook daarover wil het OM niets zeggen.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt bedreigingen aan het adres van de brandweercommandant “onacceptabel”. “Ik heb contact gehad met Leen Schaap en de situatie met hem besproken”, zegt ze. De kersverse burgemeester heeft volgende week een afspraak staan met de commandant en de plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio, Bas Eenhoorn. “Uiteraard wacht ik het onderzoek van het OM naar de bedreigingen af. Ik zal het brede dossier brandweer met voorrang behandelen.”

Schaap trad in 2016 aan als brandweercommandant, na een lange carrière bij de politie. Hij kreeg de taak de heersende cultuur binnen de Amsterdamse brandweer flink aan te pakken. Hij zei eerder dat er op de kazernes sprake is van een verziekte sfeer.

Anp

Lees ook: dossier Leen Schaap