Regio

Openbaar Ministerie eist ‘verplichte behandeling’ voor aanvaller Joods restaurant Amsterdam

11-07-2018 16:09

Voor de rechtbank in Amsterdam is woensdag verplichte behandeling geëist voor de Palestijns-Syrische vluchteling Saleh A. (29). Hij wordt ervan verdacht dat hij op 7 december vorig jaar de ruiten insloeg van het Israëlisch-koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam, onder het roepen van ‘Allahu akbar’. A. zwaaide daarbij met een Palestijnse vlag en nam een Israëlische vlag mee, die hij naar eigen zeggen in brand wilde steken.

De officier van justitie eiste verder 52 dagen onvoorwaardelijke celstraf (gelijk aan het voorarrest), drie maanden voorwaardelijk en vooral dat A. begeleid moet wonen. Hij woog bij zijn eis mee dat de handelingen van A. een discriminatoir aspect hadden. A. koos volgens de aanklager expres een joods restaurant uit voor zijn ,,onacceptabele meningsuiting”. De verdachte verklaarde eerder dat hij tot zijn actie overging omdat hij boos was over een verklaring van president Trump, waaruit bleek dat die Jeruzalem aanwees als hoofdstad van Israël.

Ten slotte eiste de officier ook een contact- en gebiedsverbod: A. mag zich twee jaar lang niet binnen 100 meter van HaCarmel begeven.

Zijn advocaat betoogde dat A. in de media ten onrechte is afgeschilderd als ‘keiharde terrorist en antisemiet’. Dat is hij allebei niet, aldus de raadsman. Uit psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de verdachte een posttraumatische stress-stoornis heeft, onder meer door zijn verblijf in een vluchtelingenkamp in Syrië, een traumatische reis naar Nederland en het verlies van zijn vader, broer en dochter. Ook heeft hij een verstandelijke beperking, is hij agressief en reageert hij slecht op cannabisgebruik. Begeleid wonen moet helpen zijn leven weer op orde te krijgen, zeiden zowel de rechter als de aanklager.

De eigenaren van HaCarmel willen een schadevergoeding van A. Via hun advocaat vorderen ze 18.000 euro, voor onder meer reparatie van de ruiten, omzetderving en rechtsbijstand. Ook eist de advocaat een symbolische 3 euro smartengeld, een euro voor elke vennoot van HaCarmel.

De uitspraak volgt niet pas over twee weken, maar waarschijnlijk later op woensdag.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens