TPOok!

 
avatar
   
Regio

Krakende illegalen We are here willen niet meer kraken

Groep gaat naar nachtopvang in Amsterdam

De ongeveer zestig krakende illegalen van We Are Here hebben besloten dat ze naar de nachtopvang in de Havenstraat in Amsterdam gaan. Dat liet een woordvoerder van de groep weten. De voorzieningenrechter besliste maandag dat ze het door hen gekraakte pand in Amstelveen per direct uit moeten.

Lees ook – Krakende illegaal We are here valt journalisten aan tijdens ontruiming Amstelveen

Hoewel de groep aanvankelijk de opvang aan de Havenstraat niet als een optie zag, zegt de zegsman dat de vluchtelingen het nu toch willen proberen. “We willen een oplossing.”

De groep trekt al jaren van kraakpand naar kraakpand door Amsterdam. Begin juni bezetten ze een leegstaand kantoorgebouw aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen. De eigenaar deed aangifte, waarop werd besloten dat het pand moest worden ontruimd. We Are Here probeerde dit nog tegen te houden in een kort geding, maar de rechter stelde ze dit keer niet in het gelijk.

Daarbij woog hij de verstoring van de openbare orde, mede door enkele zogenoemde ‘vergiskraken, mee. “Het geeft onrust en gedoe. Mensen worden in hun woonbelangen geschaad en dit soort acties trekt tegenacties en reacties aan van derden.”

Ook zei hij dat er een alternatief is, namelijk de nachtopvang aan de Havenstraat zoals de advocaat van de Staat betoogde. Volgens haar is hier voldoende plek. De vluchtelingen noemden het daar bij monde van een van hun sympathisanten ‘bijna een gevangenis’. “Dat die opvang buitengewoon beperkt is en vele schaduwzijden kent, wil ik aannemen”, zei de rechter. “Dat neemt niet weg dat dit de wijze is waarop de samenleving is ingericht. Die dienen wij met z’n allen, ook de rechter, te respecteren.”

De opvang in het voormalige huis van bewaring aan de Havenstraat is speciaal bedoeld voor ongedocumenteerden die geen onderdak hebben. Hier is tot uiterlijk 1 september plek voor 150 personen. De vluchtelingen kunnen er vanaf 16.00 uur terecht voor een bed, douche en eten. Vanaf 09.00 uur moeten iedereen naar buiten. Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam wil deze mensen 24-uursopvang gaan bieden.

ANP/TPO

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.