Opinie

Lichtgetinte overvaller met snor houdt winkelierend Apeldoorn in ijzige greep van angst

20-06-2018 17:10

Nog geeneens 1 juli en in Apeldoorn zijn reeds net zoveel overvallen gepleegd als in heel 2017. Maarliefst acht winkels zijn in slechts twee maanden tijd overvallen, waaronder een apotheek en een Wibra, inclusief twee winkels in korte tijd vlak na elkaar. Telkens door een overvaller met hetzelfde signalement: licht getint, kleine snor, heeft een normaal postuur.

De burgemeester (CDA) begint hem inmiddels flink te knijpen, want je zou toch mogen verwachten dat in een serieuze provinciestad als Apeldoorn de politie het tenminste voor elkaar krijgt om één overvaller te grijpen, desnoods tussen het bezoeken van iftarmaaltijden door. Maar helaas, er is te weinig politie en teveel misdaad in Apeldoorn, al is die misdaad er niet omdat niemand nog vertrouwen heeft in de politie dus geen aangifte doet waardoor beleidsmakers en het journaille kan jubelen dat er geen misdaad is want geen aangiftes.

Cameratoezicht

Het plaatselijke CDA wil nu graag ‘meer politie’ en natuurlijk ‘meer cameratoezicht’, nog altijd het bestuurlijke panacee van elk partijkartellid want als je maar overal camera’s plaatst dan houdt de misdaad op magische wijze als vanzelf op, ofzoiets. Verder is alle de schuld van de burgemeester (CDA), aldus het CDA te Apeldoorn

De winkeliers in Apeldoorn zijn het inmiddels al wel gewend om te winkelieren in zo’n gaaf land waar ‘de misdaad daalt en de cellen leeg staan’: “We moeten elke dag weer open en denken wel eens: wat zal er vandaag gebeuren? Een overval heeft een grote impact en dat om een beetje geld, want zo veel hebben we niet in de kassa.”, zo tekent Omroep Gelderland op uit de mond van een Apeldoornse winkelier.

Flexibele politieteams

Die extra politie gaat er sowieso niet echt komen want de hele regio Oost-Nederland, waar ook Apeldoorn onder valt, krijgt er (ooit, als het goed is, beloofd) slechts 226 agenten bij. In totaal, voor een complete regio. Waarin Apeldoorn maar één de steden is waar winkeliers aan den lijve ondervinden hoe de misdaad in Nederland daalt.

Deze agenten moeten volgens het CDA Apeldoorn ‘flexibele, kleine politieteams’ worden ‘die snel en adequaat kunnen worden ingezet bij een reeks van calamiteiten, zoals de overvallen’. Het Apeldoornse CDA is gelukkig wel zo realistisch en zegt wat iedereen al weet, maar liever niet wil horen: ‘We hebben de indruk dat de overvallers steeds jonger worden’. Schuld van Trump en het populisme natuurlijk.

LOL met VVD

Dan nog een laatste stukje provinciale LOL bij monde van de VVD te Apeldoorn. De liberalen denken namelijk dat als er maar meer politie komt ‘de jongens zo snel mogelijk van straat’ gaan en ‘ervaren dat hun quick wins die mensen ernstig beschadigen vooral ook voor hen nadelig zijn’.

Lol. Het moge duidelijk zijn dat de VVD weinig kennis heeft van de Nederlandse rechtstaat anno nu, want hoe jonger de daders, hoe milder de straffen en hoe sneller ze weer op straat staan. Laat staan dat die nieuwe piepjonge generatie overvallende ‘tieners’ iets ‘ervaren’ en leren van hun straf. Weet je wie ook leerde van zijn straf? Michael Panhuis.

Nouja, dankzij al deze dalende misdaad in cellenleegstaand gaaf land Nederland waar misdaad daalt hebben de Apeldoornse winkeliers, vooralsnog vogelvrije doelwitten voor één lichtgetinte overvaller met snor (lol, geen bril?), in elk geval wel weer een gezellige Whatsappgroep. Is ook leuk.