TPOok!

 
avatar
   
Regio

Veiligheidsregio Limburg stopte fout met jodiumpillen in doofpot

Gezinnen kregen geen tabletten die moeten beschermen tegen ramp met kerncentrale Tihange

De Veiligheidsregio Limburg Noord (VRLN) verzweeg fouten die gemaakt zijn bij het versturen van jodiumpillen aan gezinnen met kinderen onder de achttien jaar. Niet iedereen had die pillen tegen nucleaire straling gekregen, maar de VRLN vroeg gemeenten dit niet aan de grote klok te hangen.

Een woordvoerster van de VRLN bevestigde woensdag berichtgeving hierover in De Limburger. Volgens de krant schreef de regio aan de gemeenten dat het ‘niet de bedoeling (is) dat dit uitgebreid gecommuniceerd gaat worden’.

De VRLN verspreidde in oktober jodiumpillen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Dat ministerie had een campagne gevoerd over de verspreiding van deze pillen. Die moesten naar gezinnen gaan die in een straal van 100 kilometer rond de kerncentrale in het Belgische Tihange wonen. De pillen verkleinen de kans op schildklierkanker bij een ramp met de kerncentrale.

Maar in april bleek dat talloze gezinnen met kinderen nooit een jodiumpil hadden gekregen. Uit vier Midden- en Noord-Limburgse gemeenten meldden zich vanaf december al mensen met het verhaal dat zij geen jodiumpillen hadden gekregen. De VRLN heeft via de gemeenten deze mensen daarop alsnog tabletten gestuurd. Maar na overleg met het ministerie werd volgens de woordvoerster van de VRLN besloten geen ruchtbaarheid te geven aan de fout. Er kwam geen oproep aan andere ouders die geen pillen hadden gekregen om zich alsnog te melden.

“Wij hebben de gemeenten gevraagd aan te geven hoeveel ze nodig hadden. Dat hebben we gedaan. Het ministerie liet weten geen extra campagne nodig te vinden over de jodiumpillen. Die lijn hebben wij gevolgd”, aldus de woordvoerster.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.