TPOok!

 
Regio

Zaterdag protestmars Marokkanen tegen situatie in Rif

Vorig jaar ook al demonstraties in Rotterdam

Zaterdag is er een protestmars in Rotterdam aangekondigd tegen de situatie in het Marokkaanse Rif-gebied, dat schrijft RTV Rijnmond vandaag. Ook vorig jaar werd er al geprotesteerd tegen de situatie in het land. In oktober waren er toen  in de havenstad een kleine 3000 betogers op de been. Dat protest viel een jaar nadat het volk in het Marokkaanse gebied in opstand was gekomen voor een betere behandeling.

De mars moet dit weekend om 14:00 uur op het Schouwburgplein beginnen. Daar volgen, net als vorig jaar, dan een aantal toespraken. De deelnemers lopen daarna in een mars een stuk door het centrum van Rotterdam.

Dood van vishandelaar

Sinds oktober 2016 vorig jaar is het verzet over de situatie in de Rif toegenomen. Toen kwam vishandelaar Mohsin Fikri in een vuilniswagen om het leven toen hij  een partij in beslag genomen vis wilde redden. De dood van de vishandelaar leidde tot protesten tegen corruptie, discriminatie en economische malaise in de Rif.

Naast de demonstratie in oktober vorig jaar waren er ook eerder al betogingen in verschillende plaatsen in Nederland.

‘Zelfs kinderen tussen de zes en veertien jaar gearresteerd’

Bij de protesten in Marokko zelf zijn door de Marokkaanse overheid aanhoudingen verricht. Begin dit jaar trok EU-parlementariër Kati Piri (PvdA) aan de bel over de arrestaties. Ze wilde dat de EU de zaak in Rabat aanhangig zou maken. In een brief aan EU-buitenlandchef Federica Mogherini stelde Piri dat er na vijftien maanden van protesten steeds meer signalen komen van mishandeling van opgepakte activisten. “We krijgen berichten dat er zelfs kinderen tussen de zes en veertien jaar gearresteerd worden voor hun ‘deelname’ aan protesten”, zei Piri over de situatie.

(TPO/ANP)

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.