Hummelo eert haar Grootste Zonen: standbeeld voor boerenrockcombo Normaal

10-05-2018 16:04

Onder luid gejuich van een schare fans is in het Achterhoekse dorp Hummelo een standbeeld voor de band Normaal onthuld. Kunstenares Lia Krol maakte het levensgrote monument in opdracht van het Anhangerschap, de fanclub van Normaal. Zanger Bennie Jolink zelf knipte een touw door, waardoor het doek door ballonnen van het beeld werd getild.

Lees ook – Door J.C. Juncker onthuld beeld van Karl Marx in Trier in brand gestoken

Ook de andere bandleden waren erbij aanwezig, behalve drummer Jan Manschot, die in 2014 overleed. Omroep Gelderland deed live verslag van de onthulling.

Hummelo is Jolinks geboorte- en woonplaats. Hemelvaartsdag heeft ook symbolische betekenis voor Normaal: Hemelvaart 1975 is voor de fans de ‘geboortedatum’ van de band die geldt als grondlegger van de ‘boerenrock’ in Nederland, waarin wordt gezongen in het eigen dialect. Voor het Anhangerschap is Hummelo voortaan een bedevaartsoord: ‘het Lourdes van de Achterhoek’. Dat is ook goed nieuws voor de Hummeloose bevolking actief in het toerismewezen daar het verderop gelegen Haaksbergen zich afficheert als het ‘Jeruzalem van Twente‘. Voorwaar een sterke troef in een regio die barst van de toeristische attracties.

Normaal nam eind 2015 afscheid, na veertig jaar. “Wij vinden dat deze band nooit, maar dan ook nooit mag worden vergeten. Zodat – wanneer ze over een paar duizend jaar hier in de Achterhoek archeologische opgravingen doen – de wetenschappers op een heel bijzonder stuk gesteente zullen stuiten”, aldus de initiatiefnemers op hun fansite.

ANP/TPO

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens