TPOok!

 
Foto

Hummelo eert haar Grootste Zonen: standbeeld voor boerenrockcombo Normaal

Dorp vanaf nu 'het Lourdes van de Achterhoek'

Onder luid gejuich van een schare fans is in het Achterhoekse dorp Hummelo een standbeeld voor de band Normaal onthuld. Kunstenares Lia Krol maakte het levensgrote monument in opdracht van het Anhangerschap, de fanclub van Normaal. Zanger Bennie Jolink zelf knipte een touw door, waardoor het doek door ballonnen van het beeld werd getild.

Lees ook – Door J.C. Juncker onthuld beeld van Karl Marx in Trier in brand gestoken

Ook de andere bandleden waren erbij aanwezig, behalve drummer Jan Manschot, die in 2014 overleed. Omroep Gelderland deed live verslag van de onthulling.

Hummelo is Jolinks geboorte- en woonplaats. Hemelvaartsdag heeft ook symbolische betekenis voor Normaal: Hemelvaart 1975 is voor de fans de ‘geboortedatum’ van de band die geldt als grondlegger van de ‘boerenrock’ in Nederland, waarin wordt gezongen in het eigen dialect. Voor het Anhangerschap is Hummelo voortaan een bedevaartsoord: ‘het Lourdes van de Achterhoek’. Dat is ook goed nieuws voor de Hummeloose bevolking actief in het toerismewezen daar het verderop gelegen Haaksbergen zich afficheert als het ‘Jeruzalem van Twente‘. Voorwaar een sterke troef in een regio die barst van de toeristische attracties.

Normaal nam eind 2015 afscheid, na veertig jaar. “Wij vinden dat deze band nooit, maar dan ook nooit mag worden vergeten. Zodat – wanneer ze over een paar duizend jaar hier in de Achterhoek archeologische opgravingen doen – de wetenschappers op een heel bijzonder stuk gesteente zullen stuiten”, aldus de initiatiefnemers op hun fansite.

ANP/TPO

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.