Doneer aan TPO
 

Polen mogen toch weer gewoon Pools spreken in kroegen Tiel

'Iedereen beschuldigt ons van discriminatie, maar dat is nooit de bedoeling geweest'

Door: , 17:00, 07 mei 2018

'Iedereen beschuldigt ons van discriminatie, maar dat is nooit de bedoeling geweest'

Eigenaar Christjan Ernste van danscafé De Kikker en café De Tijd in Tiel heeft de eis dat “bezoekers de Nederlandse taal moeten spreken en begrijpen” van de voordeur van het danscafé gehaald. Hij voelde zich daartoe gedwongen, zei hij maandagmiddag, nadat hij een storm van kritiek over zich heen had gekregen. “Iedereen beschuldigt ons van discriminatie, maar dat is nooit de bedoeling geweest.”

Ernste wilde dat bezoekers in elk geval kunnen verstaan wat andere gasten en het personeel tegen ze zeggen. Volgens hem veroorzaken taalproblemen steeds vaker onrust en vechtpartijen in de kroegen. Daarom moest iedereen aan de deur ‘goedenavond’ kunnen zeggen en een identiteitsbewijs tonen. De taaleis geldt nu niet meer, aldus Ernste, die de horecazaken vorige maand overnam.

‘Mag niet hè!’

De kroegbaas had maandag overleg met burgemeester Hans Beenakker van Tiel. Die waarschuwde hem dat selecteren op afkomst in Nederland verboden is. “Horecaondernemers willen geen trammelant in hun zaak. Deze ondernemers hebben blijkbaar overlast van arbeidsmigranten. Er zijn verschillende manieren om die overlast aan te pakken, bijvoorbeeld het opleggen van een toegangsverbod. Maar deze manier is ongewenst”, aldus Beenakker.

Volgens Ernste gebeurt het in meer Tielse kroegen geregeld dat een ongelukkige duw in de drukte uitloopt op een knokpartij, omdat de buitenlandse bezoeker excuses niet begrijpt. Of dat een gast op de vuist wil omdat hij een grap niet begrijpt en zich uitgelachen voelt. De kroegbaas ontkent dat de regel alleen is ingesteld vanwege de vele Poolse arbeidsmigranten in Tiel.

In Tiel wonen 3000 tot 4000 Poolse arbeidsmigranten. De gemeente telt in totaal 41.000 inwoners. Het draagvlak voor de Polen neemt onder de Tielse bevolking snel af, zei burgemeester Hans Beenakker vorige maand. De gemeente komt binnenkort met maatregelen om de huisvesting van Polen in Tiel aan banden te leggen.

Anp

 

Lees ook: Kroegen in Tiel: Verboden voor Pools sprekende Polen

 
Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace