Regio

Koninginnedag 2003 in Deventer en Wijhe was bijna afgelast na serieuze bedreiging

27-04-2018 13:03

Het had niet veel gescheeld of Koninginnedag 2003 was niet doorgegaan. De toenmalige koningin Beatrix bezocht destijds Deventer en Wijhe. Vlak voor het bezoek was een dreigbrief binnengekomen. “In combinatie met de toen recente schietpartij in de Zwolse wijk Aa-landen werd de brief erg serieus genomen”, zegt de toenmalige burgemeester van Wijhe, Bert Hinnen, tegen RTV Oost.

Hinnen overlegde met de beveiliging van het Koninklijk Huis. “Ze vroegen me of het door moest gaan. Ik kon geen inschatting van het gevaar maken, de stem aan de andere kant van de telefoon ook niet. Maar het was duidelijk dat de boel afgelasten geen optie voor mij was.” Hinnen besloot dat het bezoek zou doorgaan.

Anp

Foto: Koningin Beatrix, Prins Willem-Alexander en prinses Maxima op het bordes van het gemeentehuis in Wijhe terwijl er ballonnen worden losgelaten. De vorstin viert haar verjaardag in Wijhe en Deventer. De vorstin werd 31 januari 65 jaar, maar heeft de verjaardag van haar moeder altijd als Koninginnedag gehandhaafd. ANP FOTO/ROBIN UTRECHT/POOL