Regio

Den Haag zwicht niet voor racismegedram, ‘koloniale’ straatnamen blijven

25-04-2018 17:57

Afgelopen februari gaf het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos van de gelijknamige groep te kennen zich zorgen te maken over de hetze die ontstaan leek te zijn omtrent straatnamen die naar ‘foute’ figuren verwijzen. Destijds zei De Mos hierover:

 

”Deze op handen zijnde beeldenstorm is de waanzin ten top. […] Dat veel gebeurtenissen, opvattingen en praktijken uit het verleden nu niet meer wenselijk zijn, of zelfs verwerpelijk zijn geworden, verandert niets aan het feit dat ze wel zijn gebeurd. Het is veel beter daarover te leren en context aan te brengen, dan ze te veranderen of te verwijderen.”

 

Bijval en tegengas

Om die reden heeft De Mos het college verzocht er voor te zorgen ‘dat er op geen enkele wijze opvolging’ wordt gegeven aan de verzoeken van linkse activisten. Uit antwoorden van wethouder Boudewijn Revis (VVD) blijkt dat dit ook niet gaat gebeuren:

 

”Een straatnaam wordt alleen in uiterste noodzaak gewijzigd […] een straatnaam wordt niet gewijzigd als daar in het kader van vindbaarheid en veiligheid geen noodzaak toe is.”

 

Naast deze geruststellende woorden gaf  Revis ook tegengas. Het voorstal van Richard de Mos om het Deltaplein in kijkduin om te dopen tot het Michiel de Ruijterplein knalde hij af:

 

”Het is aannemelijk dat het Michiel de Ruyterplein verwarring kan opleveren met de bestaande De Ruijterstraat. Een vernoeming van Michiel de Ruijter op deze locatie sluit tevens niet aan bij de in Kijkduin geldende thema’s, de vernoeming van zeehelden kan plaatsvinden in het Zeeheldenkwartier.”

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens