TPOok!

 
Regio

Grootschalige inzet hulpdiensten in Amsterdam, Rijksmuseum ontruimd

Graafwerkzaamheden oorzaak storing, medewerker 'aan dood ontsnapt'

Een grote stroomstoring heeft vanochtend een groot deel van Amsterdam getroffen. Onder andere in de wijk De Pijp is er geen stroom. Het centrum lijkt de nabijgelegen Weteringschans te zijn, zo meldt AT5. Er zijn veel hulpdiensten op de been in de omgeving. Het Rijksmuseum is geëvacueerd, omdat alle zalen donker zijn. Naar later bleek hebben graafwerkzaamheden gezorgd voor een kettingreactie waardoor de stroom is uitgevallen. Dat meldt de politie.

Rijksmuseum

Volgens een woordvoerster van het museum zijn de kunstwerken niet in gevaar, omdat een noodaggregaat de veiligheid garandeert. Wel zijn de zalen donker, waardoor de bezoekers worden geëvacueerd. Dit verloopt volgens de zegsvrouw rustig. “Er is geen paniek.”

Volgens energieleverancier Liander zitten bijna 30.000 aansluitingen zonder stroom. Monteurs zijn onderweg om de storing in een elektriciteitsstation te verhelpen. Naar verwachting is het probleem rond 13.30 uur verholpen.

Steekvlam

Bij het Weteringcircuit is een persoon door kortsluiting gewond geraakt. Hij is met brandwonden naar een ziekenhuis overgebracht. AT5 meldde eerder al dat er een zwartgeblakerd terras in de buurt was, een bewoner vertelde dat er een steekvlam ‘van zeker vier meter hoog’ is geweest.

Volgens ooggetuigen die AT5 sprak heeft er wellicht ook iemand onder stroom gestaan. Dat blijkt echter niet het geval, een medewerker die bij de graafwerkzaamheden stond, is wel aan de dood ontsnapt. Hij bleef ongedeerd, maar staat nog wel ‘te trillen op zijn benen’, aldus een woordvoerder bij de politie.

Allard Pierson Museum

Ook het Allard Pierson Museum in Amsterdam is getroffen door de stroomstoring. Het museum laat weten de hele dag dicht te blijven. Ook de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, naast het Allard Pierson, zijn de hele dag niet te zien. Het Allard Pierson Museum beschikt over veel archeologische vondsten.

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.