TPOok!

 
Regio

It giet net oan – Friesland meldt vorstperiode weer af

Vaarverbod opgeheven

Het einde van de vorstperiode is in zicht en daarom wordt in Friesland na het weekend het vaarverbod opgeheven. Verder start waterschap Wetterskip Fryslân weer voorzichtig met de bemaling in de polders. Dat hebben provincie, waterschap, de Friesche IJsbond, Rijkswaterstaat en weerman Piet Paulusma gezamenlijk besloten.

Gemalen

Lees ook: Is de Elfstedentocht nakende? – Friesland verordonneert vaarverbod op sloten en vaarten

Een week geleden zetten veel waterschappen, ook dat in Friesland, de gemalen stil om te zorgen dat het ijs goed kon aangroeien. Inmiddels lijkt er een eind te komen aan de strenge vorst en is het ijs op veel plekken niet veilig (meer). Sytse Kroes van de IJsbond: “Door de grote variatie in dikte kunnen de vrijwilligers van de ijswegencentrale het ijs niet veilig op en zijn de zwakke plekken en wakken niet gemarkeerd. Ook zijn er geen banen uitgezet.”

Zondag aan het einde van de dag zet Wetterskip Fryslân voorzichtig de spuisluizen open, zodat het water uit de Friese boezem weg kan. Vanaf maandag gaan de gemalen langzaam weer aan. Het spuien en aanzetten van de bemaling van de polders gebeurt zo geleidelijk mogelijk om schade aan de oevers te voorkomen.

(TPO/ANP)

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.