It giet net oan – Friesland meldt vorstperiode weer af

02-03-2018 15:14

Het einde van de vorstperiode is in zicht en daarom wordt in Friesland na het weekend het vaarverbod opgeheven. Verder start waterschap Wetterskip Fryslân weer voorzichtig met de bemaling in de polders. Dat hebben provincie, waterschap, de Friesche IJsbond, Rijkswaterstaat en weerman Piet Paulusma gezamenlijk besloten.

Gemalen

Lees ook: Is de Elfstedentocht nakende? – Friesland verordonneert vaarverbod op sloten en vaarten

Een week geleden zetten veel waterschappen, ook dat in Friesland, de gemalen stil om te zorgen dat het ijs goed kon aangroeien. Inmiddels lijkt er een eind te komen aan de strenge vorst en is het ijs op veel plekken niet veilig (meer). Sytse Kroes van de IJsbond: “Door de grote variatie in dikte kunnen de vrijwilligers van de ijswegencentrale het ijs niet veilig op en zijn de zwakke plekken en wakken niet gemarkeerd. Ook zijn er geen banen uitgezet.”

Zondag aan het einde van de dag zet Wetterskip Fryslân voorzichtig de spuisluizen open, zodat het water uit de Friese boezem weg kan. Vanaf maandag gaan de gemalen langzaam weer aan. Het spuien en aanzetten van de bemaling van de polders gebeurt zo geleidelijk mogelijk om schade aan de oevers te voorkomen.

(TPO/ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens