TPOok!

 
avatar
   
Regio

Omtalen – Amsterdamse J.P. Coenschool gaat naam veranderen want J.P. Coen

'Naam past niet bij visie en uitstraling van tolerantie en verscheidenheid'

De J.P. Coenschool, een openbare basisschool in de Indische Buurt in Amsterdam, verandert binnenkort haar naam. ,,De naam strookt niet meer met de kernwaarden die wij als school hebben”, zegt directeur Sylvie van den Akker over het voornemen.

De naam van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) is de laatste jaren steeds meer omstreden geworden. Coen was gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in toenmalig Nederlands-Indië. Historici zijn het vrijwel unaniem met elkaar eens dat hij daar een bloedig koloniaal bewind voerde, waardoor duizenden doden vielen.

De directeur zegt dat het idee voor naamsverandering al meer dan drie jaar onderwerp van gesprek is bij personeel, ouders van leerlingen en buurtbewoners. “Wij zijn de enige multiculturele school in een bijzondere buurt. De naam van Coen past niet bij onze visie en uitstraling van tolerantie en verscheidenheid die wij met deze school willen uitdragen”, aldus Van den Akker.

Historicus Jur van Goor zegt tegen het Amsterdamse NAP Nieuws de kwestie te betreuren:

 

“Het is niet alleen een schurk. Zonder Coen had het Indonesië van nu niet bestaan. Scholen kunnen volgens mij beter goede geschiedenislessen geven, dan hun naam veranderen om zichzelf vervolgens op de borst te kloppen.”

 

Het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn is al jaren onderwerp van discussie. In 2012 besloot de gemeenteraad het beeld te laten staan, maar met een aangepaste tekst waarbij melding wordt gemaakt van de wandaden.

Lees ook

Bas Paternotte – Die Amerikaanse beeldenstorm komt ook deze kant op

ANP/TPO

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.