Regio

PvdA-Kamerlid William Moorlag afgebeeld als kampbeul, met hakenkruis, in Meeden

10-01-2018 22:44

Het beroemde PvdA-Kamerlid William Moorlag wordt op affiches die zijn verspreid in het Groningse Meeden (pop. 1825) afgebeeld als nazi-kampbeul. De affiches hangen onder meer op een authentiek klassiek vintage bushokje in Meeden (in Groningen zijn ze nog lang niet aan moderne abri’s toe, het is daar nog circa 1956) en op het redactiekantoor van Dagblad van het Noorden (‘Afschuw!’), meldt RTV Noord.

De verslaggever van RTV Noord laat weten dat hij de posters ‘veel te ver vindt gaan’, maar het is onduidelijk wie precies op de mening van een objectieve regioverslaggever zit te wachten en waarom verslaggevers zouden kunnen bepalen wat wel of wat niet ‘te ver’ gaat, laat staan dat het de taak is van verslaggevers om te bepalen wat wel en niet ‘te ver’ gaat. Beter doen verslaggevers gewoon verslag, zodat ze niet voor niets ‘verslaggever’ heten. Als verslaggevers meningen willen geven kunnen ze altijd nog columnist worden. Of dominee. Of Twitteraar. Of interim-hoofdredacteur bij KRONCRV.

Waarom Moorlag wordt afgebeeld als nazi-kampbeul is onduidelijk. Maar volgens Dagblad van het Noorden gaat het om de plannen voor een windmolenpark bij het dorp. Moorlag was destijds als provinciegedeputeerde betrokken bij deze plannen.

Moorlag zelf lijkt overigens niet zo heel erg wakker te liggen van de posters. Het gebruik van hakenkruizen zegt hij tegen Dagblad van het Noorden “ten stelligste af te keuren” maar wat karikaturen betreft is hij al het een en ander gewend en “dat mag gewoon in een vrij land”.