TPOok!

 
avatar
   
Regio

Kerstmarkt in grotten Valkenburg levensgevaarlijk, gemeente haalt schouders op

'Het is gewoon een rattenval, zelfs vuurwerkramp Enschede kan hier qua gevaar niet tegenop'

Tags:

De ‘ondergrondse’ kerstmarkt in de mergelgrotten van Valkenburg die dit jaar voor de 32ste keer wordt gehouden is ‘levensgevaarlijk’. Uit onderzoek van Eenvandaag blijkt dat bij brand de mensen ‘als ratten in de val zitten’. De gemeente Valkenburg houdt echter vol zich aan alle vergunningsregels te hebben gehouden en de burgemeester zegt dat mensen op de kerstmarkt ‘heel veilig’ zijn.

Hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot zegt tegen Eenvandaag dat er bij brand ‘heel veel slachtoffers gaan vallen. Het zijn hele smalle, lage grotten. Bij brand krijg je rook en rook zorgt ervoor dat mensen heel snel bedwelmd raken omdat ze niet tijdig kunnen vluchten vanwege te lange gangen.”
De hoogleraar noemt deze kerstmarkt dan ook “hét scenario om grote hoeveelheden mensen in gevaar te brengen.”

‘Een rattenval’

De burgemeester van Valkenburg liet eerder al aan Eenvandaag weten overtuigd te zijn van de veiligheid en ‘de juiste afweging’ te hebben gemaakt. Maar de door Eenvandaag geraadpleegde experts die de door Valkenburg afgegeven vergunningen hebben bestuurd zijn het daar beslist niet mee eens.

Uit de afgegeven vergunning zou blijken dat meerdere adviezen van de brandweer niet zijn opgevolgd. Zo laat de gemeente meer mensen toe dan volgens de brandweer veilig is en zou de vluchtroute naar de nooduitgang niet voldoen omdat deze ‘te smal’ is.

Een oud-brandweercommandant laat aan Eenvandaag weten ‘verbaasd’ te zijn dat het zo lang goed is gegaan. “Dat is slechts een kwestie van geluk. Het is heel cynisch gezegd een rattenval. Ik ken alle brandrampen van de afgelopen 40 jaar. Zelfs de vuurwerkramp Enschede kan hier qua gevaar-setting niet tegen op. Ik ben me kapot geschrokken”, aldus de oud-brandweercommandant.

‘Verbeterpunten’

De gemeente Valkenburg laat echter weten dat “de veiligheid is geoptimaliseerd”, “er maatregelen zijn genomen om risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren” maar erkent wel dat er “verbeterpunten” zijn waar “aan wordt gewerkt”.

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.