Regio

Philip O. die voor lol passagier metro 020 afslachtte was net vrij na celstraf voor overval

26-10-2017 11:40

De 27-jarige Philip O. die in juli dit jaar zomaar voor de lol een willekeurig gekozen metropassagier in de Amsterdamse metrolijn 53 doodstak was op dat moment enkele maanden op vrije voeten na twee jaar cel voor een gewelddadige overval. Dit meldt AT5.

O. werd voor een gewelddadige overval op een Amsterdams tankstation in 2015 tot twee jaar cel veroordeeld. Hij werd destijds onderzocht door het Pieter Baan Centrum maar weigerde medewerking. De rechter kon hem dus alleen een gevangenisstraf opleggen.

Tijdens zijn rechtszaak mishandelde O. een beveiliger van de rechtbank.

Gedwongen opname

In juni van dit jaar wordt hij gedwongen opgenomen op de gesloten psychiatrische afdeling van het AMC. Het is onduidelijk waarom hij moet worden opgenomen, maar zeker is dat hij een gevaar voor zichzelf en anderen vormde.

Daar mishandelt hij, begin juni, een verpleegkundige. Maar nog geen twee maanden later vindt zijn behandelteam het toch prima en veilig genoeg om hem alleen op on begeleid verlof te laten gaan. Tijdens dat verlof steekt hij de 38-jarige metro-passagier in hals, buik en borst.

AMC leeft mee met nabestaanden

Het AMC reageerde op hun dodelijke falen in een persbericht in eerste instantie als volgt:

 

“Ons behandelteam heeft deze steekpartij niet zien aankomen. Het verloop van de behandeling gaf geen aanleiding om te vermoeden dat de patiĆ«nt een direct gevaar vormde voor zijn omgeving”

 

Maar inmiddels heeft het AMC juist deze passage weer geschrapt. Het AMC laat in een reactie aan AT5 weten dat “het wat hen betreft alleen om een tekstuele aanpassing gaat”.

Uiteraard ‘betreurt’ het AMC deze zinloze slachtpartij, waarvoor het ‘behandelteam’ mede verantwoordelijk is, ‘ten zeerste’ en ‘leeft mee met de nabestaanden van het slachtoffer’.