TPOok!

 
avatar
   
Regio

Eberhard van der Laan trekt boetekleed aan voor kwestie Saadia A.-T.

Burgemeester Amsterdam: 'Te losjes, te ongecontroleerd en te improviserend gewerkt'

Amsterdam stelt een taskforce in die de interne gang van zaken onder de loep gaat nemen bij het antiradicaliseringsprogramma van de gemeente. Aanleiding zijn de perikelen rond de topambtenaar van dat programma, Saadia A.-T. Voor het eind van het jaar moet duidelijk zijn waar de kwetsbaarheden zitten en hoe die kunnen worden opgelost.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan woensdag aan de gemeenteraad. De kwestie komt donderdag aan de orde tijdens een spoeddebat. Verschillende raadsleden maken zich zorgen en hebben vragen gesteld over het deradicaliseringsbeleid van de gemeente Amsterdam.

Saadia A.-T. is onlangs ontslagen nadat was vastgesteld dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan vriendjespolitiek. Ze gunde opdrachten aan haar (ex-)vriend, zonder te zeggen dat zij met hem een relatie had gehad. Ook zou ze hebben gerommeld met een offerte. A.-T. vecht haar ontslag aan.

In zijn brief aan de raad trekt Van der Laan het boetekleed aan. Hij zegt het zichzelf aan te rekenen dat op de afdeling Radicalisering en Polarisatie de regels niet zijn nageleefd en dat het team niet goed werd aangestuurd, zelfs niet nadat er was ingegrepen. Er werd ‘te losjes, te ongecontroleerd en te improviserend’ gewerkt, vooral ten aanzien van de vragen ‘met wie doen we zaken, hoe besteden we aan, hoe selecteren we partijen, wie mag het doen, hoe wordt dat verantwoord’. De geconstateerde belangenverstrengeling kwam te laat aan het licht en was een grote schok, ‘voor het college en veel andere betrokkenen’, aldus de burgemeester.

Er lopen al twee onderzoeken naar de zaak: een intern onderzoek van het gemeentelijke Bureau Integriteit en een strafrechtelijk onderzoek.

Lees ook

Gert Jan Geling – De Amsterdamse radicaliseringsproblematiek staat niet op zichzelf

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.