TPOok!

 
Regio

Rotterdams kunstcentrum wil af van ‘besmette naam’ Witte de With

'Foute zeeheld' verbrandde ondermeer kruidnagelbomen op de Molukken

Tags: , ,

Het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With aan de gelijknamige straat in de havenstad wil van naam veranderen. Dat melden Rotterdamse media vandaag. Aanleiding voor het besluit is een open brief van eerder dit jaar van een groep die zich afvroeg of een maatschappijkritisch kunstinstituut wel kan opereren onder een ‘besmette naam’. Het centrum opereerde al 27 jaar onder deze naam.

Op de website van het centrum is sinds enkele maanden een tekst te lezen die meer vertelt over Witte Corneliszoon de With. Hij verbrandde ondermeer kruidnagelbomen op de Molukken om het land minder waard te maken.

Wit instituut

“Met unanieme steun van de raad van toezicht” is besloten de naam te veranderen. Zo schrijft De Volkskrant over de situatie. “Als onze naam mensen kwetst en mensen buitensluit, dan moet die veranderen”, zegt directeur Defne Ayas. Volgens de krant laaide de discussie op in de voorbereiding van een tentoonstelling. De vraag hoe een “wit instituut een kritisch programma [kon] maken onder de naam van een kolonisator” werd daar opgeworpen. “In e-mails en op Twitter escaleerde de discussie”, zo schrijft de krant. met als resultaat een uitvoerige open brief van culturele professional en activisten.

Een nieuwe naam voor het centrum is er nog niet. Die wordt waarschijnlijk onder op opvolger van Ayas naar voren gebracht. Critici noemen de naamsverandering een stap maar vooral cosmetisch, het blijft “witte organisatie, zoals zoveel culturele instellingen”. In 1990 werd de naam juist als neutraal gekozen, een simpele verwijzing naar de straat waaraan het centrum gevestigd is, in plaats van naamgeving door een sponsor.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.