Regio

Open debat nu ook door academici Universiteit Wageningen officieel afgeschaft

04-09-2017 11:54

Medewerkers en studenten van de Universiteit Wageningen protesteren maandag tegen de “controversiële klimaatscepticus” Matt Ridley als hoofdspreker bij de opening van het academisch jaar. De 21 universiteitsmedewerkers, onder wie elf hoogleraren, hebben een brandbrief gestuurd naar de directie om hun onvrede te uiten.

“Uitnodigen van deze spreker, geeft geen blijk dat het bestuur gedegen wetenschap, nog de klimaatproblematiek, serieus neemt. Ridley wordt breed bekritiseerd om zijn lobby tegen klimaatbeleid en zijn nauwe banden met de fossiele brandstof industrie:, aldus de actiegroep van medewerkers en studenten.

Het protest is maandag om 14.30 uur bij de opening van het academisch jaar voor het Orion gebouw van de universiteit.

Volgens een woordvoerder van de universiteit is Ridley een “gezaghebbende wetenschapsauteur” met voor -en tegenstanders. “Er zijn mensen die het heel erg met hem oneens zijn. Maar het feit wij hem een podium geven wil niet zeggen dat wij het per se met hem eens zijn. Eerder heeft Jan Peter Balkenende het academische jaar geopend, maar dat wil niet zeggen dat wij een CDA-universiteit zijn”, aldus de woordvoerder.

De medewerkers en studenten vinden het onder meer bezwaarlijk dat er geen ruimte is om in debat te gaan met Ridley over zijn opvattingen en wetenschappelijke onderbouwing van zijn uitspraken. “Daarom laten wij met onze actie zien hoe onze universiteit eenzijdig gekleurd wordt door een kolenlobbyist”, zegt een van de studenten.

Anp