TPOok!

 
Regio

Terreurdreiging – Concert in Rotterdam afgelast

Amerikaanse band Allah-Las onder politiebegeleiding vertrokken

Een concert van de Amerikaanse band Allah-Las in Rotterdam is afgelast ‘in verband met een terreurdreiging’. Dat heeft de Maassilo, de evenementenlocatie waar het concert gehouden zou worden, laten weten via Twitter. Later woensdagavond bevestigde de politie de terreurdreiging. Op sociale media verschenen foto’s van agenten in kogelwerende vesten die de omgeving afzetten.

Update 22.31 – Dreigingsniveau wordt niet verhoogd

Het dreigingsniveau wordt (nog) niet aangepast naar aanleiding van de afgelasting van een popconcert in de Rotterdamse Maassilo in verband met een terreurdreiging. Dat liet een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) woensdagavond weten.

Het dreigingsniveau is momenteel vier van de vijf. Dat houdt in dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

Update 22.03 -Bestelbus met gasflessen tegengehouden bij Maassilo

In de omgeving van de Maassilo in Rotterdam heeft de politie woensdagavond een busje met gasflessen erin gestopt. Burgemeester Ahmed Aboutaleb maakte dat bekend. Uit onderzoek moet nog blijken of er een verband is met de terreurdreiging die is geuit tegen een concert in de Maassilo. De bestuurder is aangehouden.

Update 21.56 -Melding over terreurdreiging Rotterdam kwam van Spaanse politie

Update 21.23 – Politie bevestigt terreurdreiging Rotterdam, geen aanhoudingen

De politie bevestigt dat in Rotterdam sprake was van terreurdreiging. Daarom is het concert van de band Allah-Las in de Maassilo afgelast. Over de informatie die aan de basis lag van het besluit zegt de politie alleen dat die ‘dermate serieus’ was dat het optreden werd afgeblazen. De situatie is onder controle, meldt de politie.

Er is niemand opgepakt. De politie doet onderzoek en er is ‘nauw overleg’ tussen burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA), de politiechef en de hoofdofficier van justitie.

Update 21.08 – Band onder politiebegeleiding vertrokken

De bandleden van Allah-Las hebben de Maassilo in Rotterdam verlaten. Ze kwamen door een achteringang naar buiten en vertrokken onder politiebegeleiding; motoragenten rijden met ze mee.

De leden van de psychedelische band Allah-Las krijgen regelmatig kritische vragen over hun naam. In Turkije werd ooit een show geannuleerd omdat de organisator zich er niet prettig bij voelde, vertelde de band vorig jaar in een interview met The Guardian. De band noemde zichzelf Allah-Las omdat ze ‘iets dat heilig klinkt’ zochten. Ze waren daarbij geïnspireerd door The Jesus and Mary Chain, een bekende Schotse rockband met een religieus klinkende naam.

Ze realiseerden zich niet dat het ergernis kan wekken. “We krijgen e-mails van moslims, hier in de VS en uit de rest van de wereld, die zeggen dat ze gekrenkt zijn. Maar dat is absoluut niet onze bedoeling’’, zei een van de bandleden. ,,We sturen dan een e-mail terug en leggen uit waarom we de naam hebben gekozen. De meesten begrijpen het dan wel.”

 

Organisator Rotown meldde dat het optreden op last van de politie niet doorgaat, maar noemde daar geen reden bij.

Allah-Las is een Amerikaanse rockband die zich laat inspireren op surfpopliedjes uit de jaren zestig. De psychedelische garagesurfrockers uit Los Angeles stonden in 2015 op Lowlands, in het jaar na de release van hun tweede album Worship The Sun. Het debuutalbum werd uitgebracht in 2012 en draagt de naam van de band. Vorig jaar bracht die het derde album uit: Calico Review.

ANP/TPO

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.