Regio

OM weigert agent te vervolgen die veel te hard in busje zonder zwaailichten & sirene fietser doodreed

10-06-2017 13:41

De agent die vorig jaar een overstekende fietser doodreed in Amsterdam, wordt daar niet voor vervolgd. De botsing was hem niet te verwijten. Wel reed de agent te hard, maar dat is te mager voor een rechtszaak, heeft het Openbaar Ministerie volgens AT5 laten weten aan de nabestaanden.

De 34-jarige fietser stak in september over op de Nassaukade, toen een politiebusje met 85 kilometer per uur door de bocht kwam, zonder zwaailichten en sirene, op weg naar een melding van een inbraak.

De nabestaanden vinden dat het Openbaar Ministerie niet zorgvuldig genoeg is geweest bij de beslissing om de agent niet te vervolgen. Ze overwegen naar het gerechtshof te stappen voor een artikel-12 procedure. Dat zou het OM kunnen dwingen de agent toch te vervolgen.

Het duurde maarliefst acht lange maanden voordat de nabestaanden eindelijk de beslissing van het OM mochten vernemen. Die beslissing was bepaald niet subtiel te noemen: dat de agent te hard reed zonder zwaailichten en sirene stond weliwaar vast, maar het OM probeerde vooral de schuld bij de doodgereden fietser te leggen. Die had voorrang moeten verlenen, had teveel gedronken, had mogelijk geen licht op zijn fiets en, zo vertelde het OM de nabestaanden op de bekende kille magistratentoon waarin elke vorm van empathie ontbrak: “Als de bus 50 kilometer per uur had gereden was de fietser ook overleden.”

De nabestaanden voelen zich onrechtvaardig behandeld en hebben het idee dat het OM onzorgvuldig heeft gehandeld. bovendien: betekent dit niet gewoon dat je als agent op te hoge snelheid iemand kunt doodrijden zonder consequenties?

Anp/TPO