Sinterklaascomité Amstelveen breekt met gemeente vanwege eis deelname kleurenpieten

19-05-2017 15:35

Bericht uit Amstelveen waar zich donderdag een schisma voordeed tussen het lokale Sinterklaascomité en de gemeente. Het comité was niet voornemens aan de eis van de gemeente tot de inzet van kleurenpieten tegemoet te komen. Het is volgens Amstelveenz geen geheim dat het Sinterklaascomité strikt voorstander is van een traditionele intocht met Zwarte Pieten, terwijl de gemeente meer kleurenpieten in de intocht wil zien. Maar ook vergunning-technisch is de organisatie van de intocht een steeds zwaardere opgave voor het vrijwillige comité, mede door steeds strenger wordende veiligheidsvoorschriften.

Vertrouwensbreuk

Wat volgde was een vertrouwensbreuk, het overleg klapte en het comité liet schriftelijk aan het gemeentebestuur weten geen intocht meer te zullen organiseren. De Sinterklaasintocht stond derhalve op losse schroeven.

Gemeente op eigen houtje verder mét kleurenpieten

Het College van B en W liet dit niet over haar kant gaan en besloot de organisatie van de intocht dan maar zelf ter hand te nemen. Incluis gekleurde én zwarte pieten. Het college stelde donderdag in een brief aan de gemeenteraad: “Nadrukkelijk hebben wij aangegeven dat zwarte piet niet weg moet, maar vergezeld zou kunnen worden door veeg- dan wel gekleurde pieten. Zo blijft het een kinderfeest voor iedereen. Als Amstelveen staan wij voor het behouden van tradities, maar vinden wij het ook belangrijk dat iedereen zich erkend en welkom voelt.”