TPOok!

 
avatar
   
Regio

Vader door Pool doodgereden meisje van 2 verbijsterd over vervroegde vrijlating dader

'Voor ons een nieuwe klap die kwam als een donderslag bij heldere hemel'

Tags: ,

Erik Derijks uit Heesch, de vader van het 2  jarige meisje Ize dat vier jaar geleden samen op de fiets met haar opa en oma werd doodgereden door een Poolse automobilist in Limburg, is verbijsterd over de vervroegde vrijlating van de dader. De dader mocht vervroegd uit de gevangenis zodat hij bij de geboorte van zijn eigen dochtertje in Polen kan zijn. “Ik vind het bizar, het is voor ons een nieuwe klap die kwam als een donderslag bij heldere hemel. Wij zijn verbijsterd, net als heel Nederland”, aldus Derijks tegenover Omroep Brabant.

Destijds kwam de gegriefde vader bekend te staan als ‘de stoelgooier’: toen de rechter de doodrijder van zijn kind een laag taakstrafje oplegde, gooide de vader uit woede en frustratie een stoel richting de rechter. Overigens bood de Pool pas twee jaar na het ongeval zijn excuses aan.

Dood door schuld

Het OM verdedigde zich destijds door te verklaren dat de rechter geen hogere straf kon opleggen omdat de Pool tijdens het ongeval niet onder invloed was van verdovende middelen en niet kon worden bewezen dat hij te hard had gereden. Dood door schuld kon niet worden bewezen.

Na veel ophef in de media werd de kinder- en bejaardendoodrijder in hoger beroep en daarna in cassatie alsnog veroordeeld tot 15 maanden cel. Dood door schuld werd toen wel bewezen. Van die 15 maanden heeft de kinder- en bejaardendoodrijder er nu slechts negen uitgezeten.

De Pool staat nu weliswaar geregistreerd als ‘ongewenst persoon’ waardoor hij Nederland niet meer in mag, maar doordat er geen grenscontroles zijn binnen het Schengen-gebied kan hij alsnog naar Nederland reizen zonder dat iemand hem zal tegenhouden.

Geen troost

Voor vader Derijks is dat dan ook geen enkele troost: “”Dit is voor ons een bizarre afloop. Hij is weer vrij man en heeft maar een deel van zijn straf uitgezeten, voor hem pakt het gewoon weer goed uit.”

Inmiddels is ook de politiek zich met deze zaak gaan bemoeien. In elk geval VVD, PVV, CDA en SP pleiten nu voor aanpassingen van de wet.

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.