Regio

Raadsvragen in Amsterdam wegens weghalen dodenherdenkingkransen op Dam

05-05-2017 13:36

De Amsterdamse Partij van de Ouderen (PvdO) heeft in de gemeenteraad vragen gesteld over het voor de nacht weghalen van rouwkransen die gebruikt zijn bij de 4 mei-herdenking op de Dam. De kransen zouden zijn weggehaald omdat er ‘anders mee wordt gevoetbald door jongeren’ tekende een Telegraaf-journalist donderdagavond op. PvdO-fractievoorzitter Wil van Soest liet weten: “We zijn helemaal van Lotje getikt dat we zoiets laten gebeuren. Vandalen die het lef hebben om kransen te vernielen moet je keihard aanpakken, maar we mogen nooit buigen voor respectloos tuig”, meldt AT5.

De kransen worden overigens ‘s ochtends vroeg weer teruggeplaatst.

Het Comité 4 en 5 mei laat echter weten dat de kransen al sinds de jarig tachtig vorige eeuw ‘s nachts weg worden gehaald en dat vandalisme daarvoor niet de aanleiding is. Wel is het eerder voorgekomen dat er met kransen werd gevoetbald door ‘jongeren’ maar het ‘s nachts verwijderen is een algemene voorzorgsmaatregel. “De kransen liggen nou eenmaal in één van de drukste uitgaansgebieden van Nederland”, aldus het comité.

De PvdO is niet tevreden met deze reactie en wil dat de kransen ook ‘s nachts blijven liggen, desnoods met extra beveiliging of cameratoezicht.