Regio

Jaarwisseling opnieuw grote geweldsorgie, twee keer zoveel alarmeringen voor hulpdiensten

01-01-2017 13:37

 

“Het gemak waarmee de daders zoiets lijken te doen is onvoorstelbaar.”

Jan van Zanen (VVD), burgemeester van Utrecht

 

Deze jaarwisseling kregen hulpverleners weer allerlei vormen van geweld te verduren. In verschillende steden, waaronder Amsterdam,Utrecht, Den Haag, Amersfoort en Leiden, werden politiemensen en brandweerlieden bekogeld met vuurwerk.

Den Haag

In Den Haag raakte een politieman zwaargewond toen hij werd aangereden. De 27-jarige bestuurster is meegenomen voor verhoor, maar van opzet lijkt geen sprake. Collega’s die de aangereden agent te hulp kwamen en medewerkers van de ambulance werden bekogeld met stenen en vuurwerk.

Amsterdam

In Amsterdam zijn twee mensen opgepakt die vuurwerk afschoten op agenten. De twee worden verdacht van poging tot zware mishandeling.

Amersfoort

Rond de 50 jongeren werden aangehouden in Amersfoort. In de wijk De Koppel staken ze een auto in brand. Toen de politie kwam, werd die bestookt met vuurpijlen. Daarna richtten de jongeren vernielingen aan en braken vechtpartijen uit.

Utrecht

In de Utrechtse wijk Overvecht gingen verscheidene auto’s in vlammen op. Daar werd de brandweer bekogeld met vuurwerk.

Leiden

Leidse agenten kregen een cobra, zwaar illegaal vuurwerk, naar hun auto gegooid. Niemand is aangehouden.

Brandweer ongehinderd

In slechts drie regio’s, Flevoland, Twente en Brabant-Noord (Den Bosch en omstreken), konden brandweerlieden ongehinderd hun werk doen, zo brachten de korpsen zondag zelf naar buiten.

Toename alarmeringen

De hulpdiensten hebben deze jaarwisseling bijna twee keer zoveel keer alarmeringen verzonden via het P2000-netwerk als een jaar geleden. Tussen oudejaarsdag 20.00 uur en nieuwjaarsochtend 02.00 uur stuurden de hulpdiensten 1736 keer een oproep uit, bijna 90 procent meer dan het aantal in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens van de website Alarmeringen.nl.

Via het P2000-netwerk worden politie, brandweer en ambulance opgeroepen bij incidenten. Het verkeer op dat digitale netwerk is live te volgen via Alarmeringen.nl.

Tussen middernacht en 09.00 uur zijn 2061 meldingen verzonden via P2000, bijna de helft meer dan de 1714 meldingen die de hulpdiensten vorig jaar in hetzelfde dagdeel uitstuurden. De cijfers wijzen erop dat de hulpdiensten het echt veel drukker hebben gehad dan vorig jaar, aldus Wilbert de Vries van Alarmeringen.nl.

Noord-Nederland

In de drie noordelijke provincies zijn tijdens de oudejaarsnacht veertig mensen gearresteerd. Ze werden opgepakt voor uiteenlopende zaken als brandstichting, vernieling en belediging. Een deel van de verdachten is met een proces-verbaal naar huis gestuurd, anderen zitten nog vast, meldt de politie Noord-Nederland.

Drenthe

In Elim (Drenthe) moest de ME eraan te pas komen om te zorgen dat de brandweer een brand kon blussen. Er was daar een bouwkeet in brand gevlogen. Een groep van zeventig jongeren bekogelde brandweer en politie met vuurwerk. Twee van hen zijn aangehouden.

In Zeijen werden vier jonge mannen aangehouden voor het in brand steken van een bierkeet. Het vuur sloeg over naar een schuur.

Friesland

Op een feest in een tent in Damwoude (Friesland) werden 27 mensen onwel nadat ze in aanraking waren gekomen met een prikkelende stof. Die was verspreid door een bezoeker met een spuitbus. De politie weet wie dat is geweest, maar heeft hem nog niet te pakken. De getroffen bezoekers kregen last van hun ogen en luchtwegen. Ze werden behandeld in een sporthal in de buurt.

Groningen

De brandweer in de provincie Groningen moest zeven keer uitrukken voor branden in woningen en gebouwen. Zo brandde in Finsterwolde een leegstaande woning volledig af. In Oldehove werd een aantal woningen ontruimd wegens een gaslekkage in een riool. Ook een pand van de Groningse studentenvereniging Albertus werd tijdelijk ontruimd, nadat er een vreemde lucht was waargenomen.

In totaal moest de brandweer 140 keer uitrukken, vooral in de stad Groningen en Hoogezand-Sappemeer.

Rustige nacht Amsterdam

Tijdens oud en nieuw heeft de politie in Amsterdam 32 mensen aangehouden, acht minder dan de vorige jaarwisseling. Er waren elf incidenten waarbij politie, brandweer en een verkeersregelaar werden bestookt met zwaar vuurwerk. Dat heeft de gemeente Amsterdam zondag gemeld namens de hulpdiensten, de burgemeester en het Openbaar Ministerie.

De sfeer in de stad was over het algemeen goed, aldus de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. Op straat was het vooral druk voor middernacht, met name rond het Scheepvaartmuseum waar het Nationale Aftelmoment werd gehouden, en op grote pleinen als de Dam en en Nieuwmarkt. Na middernacht werd het snel rustiger op straat en verplaatsten de feesten zich naar binnen.

De brandweer kwam 132 keer in actie. Er waren geen grote branden. Ambulances reden elf keer voor vuurwerkletsel.

Autobranden Utrecht

Het aantal autobranden in Utrecht lag deze oudejaarsnacht lager dan vorig jaar. Het aantal daalde van 37 vorig jaar, tot 24. Ook werden er minder raddraaiers opgepakt. In totaal ging het om twintig arrestaties, tien minder dan vorig jaar. Daarnaast hoefde de hulp van de brandweer minder vaak ingeschakeld te worden, maakte de gemeente Utrecht zondag bekend.

“Er waren weliswaar minder autobranden, het zijn er nog steeds veel. Het gemak waarmee de daders zoiets lijken te doen is onvoorstelbaar”, zegt burgemeester Jan van Zanen. In een aantal gevallen kregen medewerkers van hulpdiensten zoals ambulancepersoneel te maken met geweld.

De brandweer in Utrecht kwam in totaal 182 keer in actie, zeven keer minder dan het voorgaande jaar.

 

Anp/TPO