Regio

Amsterdam lijdt gevoelige nederlaag in strijd tegen de bierfiets

06-12-2016 13:49

De bierfiets hoeft voorlopig toch niet weg uit de Amsterdamse binnenstad. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam vindt dat de gemeente met een betere onderbouwing moet komen van het gebiedsverbod, dat vanaf 1 januari zou ingaan.

Ook moet zorgvuldiger worden gekeken naar de gevolgen van het verbod voor exploitanten van de omstreden rijdende bar, een geliefde attractie voor bijvoorbeeld vrijgezellenfeestjes. Door het hele centrum als verboden gebied aan te wijzen, kunnen de bierfietsen die daar staan gestald ook niet naar delen in de stad waar het verbod niet geldt. Dat betekent dat exploitanten hun bedrijf niet kunnen behouden.

Het stadsbestuur wil de bierfiets uit de binnenstad weren omdat hij voor veel overlast zorgt. De exploitanten maakten echter bezwaar bij de rechter. In het vonnis staat dat niet duidelijk is dat het college van burgemeester en wethouders is betrokken bij het besluit van burgemeester Eberhard van der Laan. Hij is verantwoordelijk voor de openbare orde, maar bij het verbod van de bierfiets heeft hij ook de verkeersveiligheid en -hinder meegewogen. Volgens de rechter ligt die bevoegdheid bij het college. De burgemeester moet daarom opnieuw kijken naar de onderbouwing van het verbod.

Lees ook

Amsterdam verklaart oorlog aan bierfietsen