Regio

Bende cokedealers die Amsterdamse grachtengordel bediende opgepakt

29-11-2016 13:59

De Amsterdamse politie heeft de afgelopen weken acht verdachte drugsdealers aangehouden. De groep was vermoedelijk al jarenlang actief. Vier van hen zitten nog vast. De andere vier zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) op vrije voeten, maar blijven nog wel verdachte. Cocaïne zou met de fiets zijn geleverd aan vooral welgestelde klanten in de binnenstad. Dat schrijft het Parool dinsdag.

De politie nam onder meer drugs, voertuigen, mobiele telefoons en geld in beslag. De eerste zeven personen, van wie zes mannen en een vrouw, werden op 15 november aangehouden. Ze zijn tussen de 26 en 52 jaar oud. De achtste persoon is afgelopen vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De arrestaties hadden plaats in Amsterdam, Diemen en Hoorn.

Volgens advocaat Geert-Iem Roos, die vier verdachten in de zaak bijstaat, zet het politieteam mensen onder druk die als voormalige afnemers van de groep worden gezien.”Het zou om bijna duizend klanten gaan. Dat zijn bij wijze van spreken tandartsen, rechters en journalisten. Die mensen schrikken er enorm van als ineens de politie belt. Zij gaan in paniek dingen verklaren, terwijl dat niet nodig is. Met die verklaringen proberen politie en justitie bewijs te verzamelen over de omvang van de handel. Mijn advies aan de klanten is om eerst rustig met een advocaat te bellen.”

De aanhoudingen komen nu pas naar buiten omdat de verdachten in beperkingen zaten, waardoor ze alleen contact met hun advocaat mochten hebben.