Regio

Boete voor te vroeg vuilnis aanbieden of verkeerde kleur kliko nieuwe cashcow van gemeenten

23-10-2016 11:46

De boetes voor het te vroeg buitenzetten van vuilnis, niet opruimen van hondenpoep of afval in een verkeerde prullenbak gooien, dreigen een nieuwe melkkoe voor gemeenten te worden, aldus De Telegraaf.

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) in dienst van gemeenten mogen burgers beboeten voor overlast. Die boetes werden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Gemeenten kregen van het CJIB een onkostenvergoeding van 40 euro. Die ’bonvergoeding’ is echter wegbezuinigd.

Voor grote steden als Den Haag, Amsterdam en Arnhem is dat reden om zelf de boetes te gaan innen, waarmee dus het volledige boetebedrag op hun eigen rekening wordt bijgeschreven. Ook Rotterdam speelt met dat idee.

Een vuilniszak te vroeg buitenzetten kost in de grote steden 90 euro en huisvuil in een openbare prullenbak gooien 140 euro.

Onder het nieuwe regime zal het voor burgers die een boete willen aanvechten veel lastiger worden om in bezwaar te gaan, zegt hoogleraar bestuurlijk sanctierecht Henny Sackers. “Nu kom je nog bij de politierechter terecht en die moet maatwerk leveren en kijkt ook naar je inkomen en of je de boete wel kan betalen. Straks toetst de rechter alleen nog of de gemeente heeft gedaan wat er in de beleidsregels staat, en als ze daar niet vanaf zijn geweken moet je gewoon betalen, punt”

Anp


Foto: de linker kliko staat met de wieltjes veel te ver van de gevel af. Boete: 140 euro exclusief 17 euro administratiekosten.