Regio

Megavechtpartij met zo’n veertig ‘jongeren’ in Veghel, 30 man politie rukt uit

17-09-2016 10:07

Bij een grote vechtpartij in Veghel zijn vrijdagavond laat acht aanhoudingen verricht, zo meldt de politie. De ongeregeldheden begonnen op de kermis in het centrum van de Brabantse plaats.

Een groep terreurjongeren richtte vernielingen aan, waarbij onder meer een winkelraam en de ruit van een politieauto sneuvelden. Ook werd een politieman geslagen.

De politie rukte uit met twintig tot dertig agenten en enkele honden en wist in de vroege nacht de orde te herstellen.

In Veghel is, net als in Zaandam, al jarenlang sprake van stelselmatige straatterreur door ‘jongeren’ (voor Trouw-lezers: ‘Boefjes’) van veelal Marokkaanse en Ethiopische afkomst. Net als in Zaandam zijn de ‘jongeren’ de baas op straat en lukt het de politie en gemeente niet grip te krijgen op de jongeren. Ook Veghel is, net als Zaandam, een schoolvoorbeeld van falend openbaar bestuur.

Onder aanhoudende druk van de publieke opinie hebben bestuurders van Veghel onlangs nog aangekondigd ‘harde maatregelen’ te nemen: zo kwam er, uiteraard, ‘meer cameratoezicht‘, zijn er ‘samenscholingsverboden’ van kracht en blijft de gemeente ‘in gesprek’ met de jongeren.

Bewoners van vooral het centrumgebied lijden al zeker zes jaar onder de terreur van de jongeren, maar voelen zich steeds meer geïntimideerd waardoor de bewoners minder vaak aangifte durven te doen. Sommige bewoners durven ‘s avonds hun huis niet meer uit.

Gelukkig voor de burgers van Veghel begrijpt burgemeester Ian Adema (VVD) de zorgen van de bewoners. “Het is bijzonder vervelend dat bewoners overlast ervaren en we nemen dit dan ook zeer serieus”, zo liet zij in juni van dit jaar schriftelijk aan Omroep Brabant weten.

Anp/TPO

 

Lees ook: dossier Veghel.

 

A video posted by ThePostOnline (@thepostonline) on

 

Youtube-videobeschrijving:

“De politie heeft vrijdagavond laat haar handen vol gehad aan een grote groep jongeren in het centrum in Veghel. Zij moest in actie komen voor een massale vechtpartij op Vlas en Graan, in de buurt van de Aldi. Ooggetuigen meldden dat er zo’n honderd personen aanwezig waren bij de schermutselingen, hiervan waren er zo’n dertig daadwerkelijk betrokken bij de vechtpartij. De politie heeft pepperspray gebruikt en acht aanhoudingen verricht. Ook op de Molenwieken is iemand aangehouden. Daar is bij een kledingzaak een ruit ingetrapt. Ook een ruit van een politieauto is vernield en een politieman is geslagen. Er is veel politie, ook met diensthonden, op de been. Er staan meerdere eenheden paraat bij het politiebureau voor als het weer escaleert.”