TPOok!

 
Achtergrond

Tuigvloggers, PvdA-burgemeester en een hit piece op Joop.nl: het Zaanse wespennest

'De burgemeester dacht: Na mij de zondvloed'

Vorige week ontplofte de snelkookpan Zaandam Poelenburg: jonge mannen, voornamelijk van Turkse afkomst, halen met gewelddadige filmpjes het nieuws. Onder de media-aandacht worden ze alleen maar roekelozer, ze bedreigen journalisten en een lokale politica. De PvdA-burgemeester Geke Faber, die 1 oktober aftreedt, weet zich geen raad met de crisis. Raadsleden en buurtwerkers hekelen de softe wegkijk-aanpak van Faber, haar woordvoerder en van de media. Een reconstructie.

Donderdag 8 september

De kwestie van de Zaanse Tuigvloggers komt aan het rollen als De Telegraaf schokkende beelden en quotes van vlogger Ismail Ilgun onder de aandacht brengt. Hij is min of meer de leider van een groepje mannen, vooral van Turkse afkomst, die hun Zaanse woonwijk Poelenburg al maanden teisteren met allerlei vormen van straatterreur. Het epicentrum van overlast is de lokale Vomar-supermarkt, waar de heren rondhangen.

De blogs van Ilgun zijn een hit onder jongeren, zijn YouTubekanaal heeft 50.000 abonnees en naar eigen zeggen kon hij er ‘goed van rondkomen’. Kón, want YouTube heeft de inhoud van zijn filmpjes inmiddels aangemerkt als ‘gewelddadig’, waardoor er bijna geen adverteerder meer te porren is zijn merk met het reltuig te associëren. De even beteuterde als verbijsterende reactie van Ilgun: “Wat moet ik nu? Werken? Dat wil ik niet. Ik wil doen wat ik leuk vind.”

‘Wat moet ik nu? Werken? Dat wil ik niet. Ik wil doen wat ik leuk vind’

Het wangedrag van de tuigvloggers is landelijk nieuws. Onder andere SBS6- Hart van Nederland komt een kijkje nemen in Poelenburg. Ilgun dreigt en treitert het team persoonlijk de wijk uit. “Dit is onze wijk, vriend.”

Iemand die het al langer aan de stok heeft met de tuigvloggers is Zaans raadslid voor Democratisch Zaanstad, Juliëtte Rot. Zij maakte keer op keer een punt van de overlast, al vanaf 2013, maar werd naar eigen zeggen door een deel van de Raad weggezet als ‘PVV-er’. Inmiddels willen bewoners, uit angst voor represailles, alleen anoniem met de media praten. Zo niet Rot, zij gaat bij Jeroen Pauw in gesprek met Ilgun en kompanen. Het wordt een bizar gesprek, waarin het gajes ondermeer een buurthuis eiste.

Vrijdag 9 september

PvdA-burgemeester Geke Faber, onder wier bewind de boel zo escaleerde, bezoekt de wijk, na aandringen van de Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur én na de uitspraak van premier Rutte die de Zaanse vloggers ‘tuig van de richel’ noemde.

Ook vandaag weer aandacht voor Poelenburg bij Pauw: Cinderella Meijer, buurthuismedewerkster in de wijk, schuift aan. Er wás een buurthuis, zegt zij, met alles erop en eraan, maar de heren jatten en vernielden alles, bedreigden het personeel en dat was het einde van het buurthuis.

Zaterdag 10 september

Na deze uitzending gebeuren er vreemde dingen in de Zaanse politiek en in de media. Eerst plaatst VARA-weblog Joop.nl een, uiteraard anonieme, karaktermoord op Meijer. Meijer zou een racist zijn, die met een verborgen agenda aanschoof bij Pauw om de jongeren zwart te maken. Het extreemlinkse rancuneblog baseert zich op de tweets van Cinderella Meijer, waarin zij fel commentaar geeft op multiculturele kwesties. Dat de persoonlijke mening van Meijer verder geen afbreuk doet aan de feiten zoals zij die schetst, laat joop.nl buiten beschouwing.

Fractievoorzitter van de Partij voor Ouderen en Veiligheid in Zaanstad, Harrie van der Laan, bevestigt tegenover TPO het verhaal van Meijer.: “Wat je verder ook van haar mening vindt. Meijer is trouwens getrouwd met een Indonesiër dus die beschuldiging van racisme lijkt me niet waar. Maar ze hébben een buurthuis. En er was een buurthuis in Zaandam Zuid-Oost, dat heette Halogeen. Alles was er. Schermen, alles, er is voor achtduizend euro in gestoken. Die jongens jatten en vernielen alles. Wat Meijer zegt is gewoon waar. En in de Raad was er nul, niks aan informatievoorziening over deze problemen, terwijl er al jaren een buurtwerker rondloopt.”

‘Er is voor achtduizend euro in gestoken. Die jongens jatten en vernielen alles’

Cinderella Meijer zegt in een gesprek met TPO dat ze ‘de strontkar’ wel verwacht had. “Ik wist het al toen ik een optreden bij Pauw toezegde. Ik hoor het ook in mijn omgeving, mensen zeggen ‘noem mij alsjeblieft niet!’ en ‘wat goed dat je het naar buiten brengt, ik zou het niet durven.’”
Ze zegt dat het vernielen en leegroven van buurthuizen al jarenlang gaande is. “En nu moet ik woensdag komen praten bij de vrijwilligersorganisatie waar ik voor werk. Over de ‘ontstane commotie’. Ik vrees dat ik bedankt wordt voor mijn diensten, dat moet dan maar, ik houd mijn mond niet.”

Zondag 11 september

In het AD meldt Wierd Duk dat Rot wederom is bedreigd. Het vlogtuig waant zich zo heer en meester in de wijk dat zij niet alleen zelf hun drieste actie filmen, maar ook een cameraman van RTVNH kan de uitwisseling opnemen.

Tekst loopt door onder de video.

 

Juliette Rot laat weten zich “in de steek gelaten” te voelen door de Zaanse politiek en politie. PvdA-burgmeester Geke Faber, die de laatste weken van haar burgemeesterschap in gaat, lijkt hiermee op het nippertje toch nog verantwoordelijk gehouden te worden voor de ontspoorde situatie. Volgens Van der Laan was de burgemeester op de avond van elf september niet bezig met de veiligheid van Rot en was hij het die aan de alarmbel trok om haar te laten beveiligen. “De burgemeester moet toch voor haar raadsleden gaan liggen?”
De burgemeester reageerde niet.

 

 

De woordvoerder voor de burgemeester, Geralt Lammers, laat wel van zich horen. Hij stuurt een bijzonder onhandige tweet de wereld in. Na commentaar van onder anderen Duk verwijdert hij de tweet ijlings, maar dit is wat er stond:

 

screen-shot-2016-09-11-at-10-47-42-pm

 

Lammers verwijst naar dit filmpje op Zaans streekblog De Orkaan, dat volgens ingewijden in de Zaanse politiek een pro-PvdA-site is, geheel op de hand van burgemeester en college. Op het blog valt over de tuigvloggers te lezen:

 

“Om eerlijk te zijn –en dan zijn we even heel eerlijk- zijn wij meer benieuwd naar de duiding van vlogger Ismail Ilgun. Hij heeft bewezen over een talent te beschikken: hij weet kijkers te binden en brengt in beeld wat niet altijd zichtbaar is. Een talent dat benut zou kunnen worden?”

 

Maar natuurlijk. Van der Laan: “Nouja je hebt wel talent als je een Audi van 131.000 euro rijdt. Ga die groep eens financieel doorlichten, denk ik dan. Krijgen ze een uitkering? Geven ze hun YouTube-inkomsten op?”

Cinderella Meijer vertelt dat de groep niet alleen in die wijk opereert.”Het speelt in heel Zaandam. En daarbuiten. Er is een Rotterdammer actief. En leden van de Amsterdamse top-600.”
Ook Van der Laan constateert samenwerking met andere groepen. “Je ziet in die filmpjes dat ze ook met jongens uit Den Haag optrekken.”

Woordvoerder Lammers zegt er niets over of weet dit niet. Hij is, blijkens zijn linkedin-pagina, behalve PvdA-er ook gestaald VARA-kader. Hij werkte als samensteller voor DWDD en als eindredacteur voor Op weg naar het Lagerhuis. En als redacteur en samensteller voor… joop.nl. Saillant detail: hij is ook vier maanden eindredacteur voor Hart van Nederland geweest. Het zijn dus zijn eigen oud-collega’s die door Ilgun de wijk uitgedreigd zijn, maar of we dat maar even willen ‘vergeten’ en in plaats daarvan naar een pijnlijk stukje amateurcabaret door raadsleden willen kijken.

Burgemeester uit de wind

Meijer zegt Lammers niet te kennen, maar de laster van Joop werpt zij verre van zich. “Ik doe meer vrijwilligerswerk. Ik breng brood, dat anders weggegooid zou moeten worden, om 9 uur ’s avonds met mijn eigen auto naar het AZC. Die mensen kunnen dat goed gebruiken. Maar dat schrijft Joop niet.”
Harrie van der Laan: “Je zou kunnen denken; om de burgemeester uit de wind te houden, moet de aandacht verlegd worden naar bijvoorbeeld Meijer, via dat stuk op Joop, waar Lammers goede connecties heeft.”

‘Ik breng brood naar het AZC, maar dat schrijft Joop niet’

PvdA-burgemeester Geke Faber, onder wier toeziend oog dit allemaal jarenlang heeft kunnen escaleren, treedt per 1 oktober af. Van der Laan: “De burgemeester dacht: na mij de zondvloed. We weten dit al jaren, maar nu, met die filmpjes, kunnen we het opeens bewijzen.”

Als we dan één lichtpuntje kunnen zien in deze onverkwikkelijke kwestie, dan is het dat mevrouw Faber op het nippertje toch verantwoording moet nemen voor wat zich onder haar bewind afspeelde, en dat raadslid Rot eindelijk niet meer in het verdachtenbankje van ‘PVV-er’ en ‘racist’ wordt gedrukt.

Nu maar hopen dat zij de steun en beveiliging krijgt, zowel politiek als fysiek, die zij nodig heeft.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.