Regio

Verbod op naveltruitjes bij middelbare school in Delft

18-04-2016 09:33

Blote navels en blote benen zijn taboe op het Stanislascollege in Delft. Met de zomer in het vooruitzicht heeft de school leerlingen verboden te korte rokjes, broeken of een ‘naveltruitje’ (‘crop top’) in de klas te dragen. Dat meldt het AD vandaag.

Korte broekjes

Ouders hebben een brief gekregen over ongepaste kleding op school. Directe aanleiding is een aantal meisjes dat vorige week, op de eerste warme dag van het jaar, in naveltruitje naar school kwam. Leerkrachten stoorden zich daar dermate aan, dat ze de meisjes erop aanspraken.

girls-816769_1920In de brief naar de ouders stelt de school geen te korte broeken, rokjes en truitjes te willen zien “zoals deze worden gedragen op het strand of bij het uitgaan”. Leerlingen die niet gekleed zijn volgens de ‘maatstaven’ van de school, worden naar huis gestuurd om iets anders aan te trekken, waarschuwt de directie.

‘Strenge huisregels’

Het is niet de eerste keer dat een verbod op naveltruitjes in het nieuws komt. Meerdere scholen hebben in het verleden al zo’n ban op ‘onfatsoenlijke kleding’ ingesteld. Al in de jaren ’90 kwam onder meer het Norbertus College in Roosendaal op die manier in het nieuws.

In 2003 constateerde Trouw dat ‘strengere huisregels’ al langere tijd een trend waren op middelbare scholen. Het ‘naveltruitje’ is daarbij altijd het archetype ‘verbodswaardig’ kledingstuk, een conrector van het Bisschoppelijk College Broekhin in Roermond zei (ook jaren ’90) dat hij meisjes met naveltruitjes vriendelijk zou vragen “of ze iets anders wilden aantrekken”, zo constateerde Trouw. Op Amsterdamse scholen werd begin 2000’s een verbod uitgevaardigd op zowel gezichtssluiers als piercings.

Op het eerder genoemde ‘Norbertus’ bestond toen al een informeel verbod op het dragen van petjes.

(TPO/ANP)