Eén provinciestad, een positieve vluchtelingenbetoging en een verdwaalde NVU’er

13-03-2016 11:33

Een anti-vluchtelingendemonstratie in het slaperige provinciestadje Ede werd enkele weken geleden landelijk nieuws nadat Pegida-voorman Edwin Wagensveld met de politie mee moest. Om een varkensmuts. Van eenzelfde #ophef is zaterdag niets te merken, als tussen de 60 en 80 mensen meedoen aan de bijeenkomst ‘Met hand en hart‘, om een geluid te laten horen tegen haat en onverdraagzaamheid.

Dat wordt onder meer kracht bijgezet door een ‘vrolijke wandeling’.

Speciaal vanuit Amsterdam

Deelnemers verzamelen zich bij het het gemeentehuis, luisteren naar wat praatjes en lopen vervolgens onder begeleiding van een drumband door het door leegstand getekende centrum. De band is voor deze middag speciaal afgereisd vanuit Amsterdam, zo gaat het verhaal. Een niet onooglijke studente journalistiek met iPad in de hand (het nieuwe werken) en enkele fotografen slaan het tafereel gade, naast ondergetekende.

Dit hart is later aangeboden aan vluchtelingen die in de opvang in Ede zitten:
IMG_5023

Wie zaterdag speciaal de reis had ondernomen naar de periferie om eens ouderwets de ramptoerist uit te hangen, komt van een koude kermis thuis. Bij het gemeentehuis geen verongelijkte krakers met dreadlocks die lijnrecht tegenover de ‘hop hop immigratiestop’-brullende trainingspakboefjes staan, maar een oudere heer met zijn vrouw aan de arm, huismoeders met kinderen, moslims en christenen. Kortom: een gemêleerd en harmonieus gezelschap.

De enige anomalie die de vreedzame bubbel kan doorprikken is een rechts-extremist die samen met zijn vriend op enkele meters van het gezelschap demonstratief een stille betoging houdt. Men negeert hem wijselijk.

Marktverkopers en draaiorgels

Ondertussen doet de Edenaar stoïcijns zijn zaterdagmiddagboodschapjes. Hij kijkt in de regel niet op of om van wat (drum)kabaal, gezien de op zaterdag immer aanwezige audioterreur die de bezoeker te verduren krijgt en veroorzaakt wordt door overenthousiaste marktverkopers die hun laatste overrijpe sinaasappelen proberen te slijten en de niet te vermijden hel die draaiorgels heet.

Een agent antwoordt bevestigend op de vraag: “Spannender wordt het vandaag zeker niet?”.

En het bleef nog lang rustig in Ede…

Het stille protest van onderstaand heerschap bleek de meest onvoorziene gebeurtenis. Maar twee agenten te fiets en twee Toezichtmedewerkers bewaren de rust en leiden de middag in goede banen:
IMG_5025

Overigens kent u deze stille betoger nog van dit hilarische GeenStijl-filmpje van een NVU-demonstratie, eveneens in Ede: