Regio

Pegida vraagt nóg een demonstratie in Utrecht aan

05-11-2015 17:23

De anti-islamitische groepering Pegida heeft een derde demonstratie gemeld bij de gemeente Utrecht. Die moet zaterdag plaatshebben, op dezelfde dag, tijd en plek waar de tegendemonstranten van Utrecht bekent Kleur bijeenkomen. Het was al bekend dat Pegida zondag in Utrecht gaat demonstreren.

De derde demonstratie zaterdag is uitgeschreven omdat Pegida ‘zich niet klein wil laten krijgen door Utrecht’, meldt de organisatie op de eigen Facebookpagina. Burgemeester Jan van Zanen besloot woensdag dat zowel Utrecht bekent Kleur als Pegida alleen aan de rand van het stadscentrum in het Hogelandsepark mag demonstreren. Protestmarsen zijn verboden. Pegida is verplicht om gereserveerde bussen te gebruiken om van Utrecht Centraal naar het park te reizen. Van Zanen beraadt zich op de aankondiging en reageert ‘zo snel mogelijk’, aldus zijn woordvoerder.

De anti-islamitische groepering Pegida heeft een derde demonstratie gemeld bij de gemeente Utrecht. Die moet zaterdag worden gehouden, op dezelfde dag, tijd en plek waar de tegendemonstranten van Utrecht bekent Kleur bijeenkomen. Het was al bekend dat Pegida zondag in Utrecht gaat demonstreren.

De groepering is vooral kwaad over het verplichte busvervoer. Pegida wil zich daar niet aan houden en is van plan via een route buiten het centrum om toch naar het park te lopen. Utrecht zal dat niet toestaan, liet de gemeente weten. Voor de bijeenkomst van zondag zijn al verschillende tegendemonstraties aangemeld.

De eerste betoging van Pegida (patriottische Europeanen tegen islamisering van het avondland) in Utrecht liep uit op relletjes, waarbij tien tegendemonstranten werden opgepakt. Het Openbaar Ministerie zei donderdag een spreekster op de eerste Pegida-betoging te verdenken van discriminatie.

Lees ook

Utrecht wil geen Pegida en Internationale Socialisten in binnenstad

Reportage – De Pegida-demonstratie in Utrecht

ANP