Opinie

Klagende bewoners Purmerend wonen in villarijke goudkust

29-09-2015 14:31

Screen Shot 2015-09-29 at 13.18.04

Westerwegbuurt, Purmerend, met de manege waar mogelijk een azc zal worden gebouwd, inclusief omgeving met bossen, groen en golfbaan.

 

U dacht dat het vooral de ‘geatoeerde onderklasse’ was die steen en been klaagt over de komst van asielzoekers? Niet in Purmerend. Want de ‘regen van klachten’ die de gemeente Purmerend ontvangt is vooral afkomstig van bewoners aan de Westerweg, waar de gemeente een azc wil bouwen.

En die Westerweg ligt in alles behalve een arbeidersbuurt of ‘oude wijk’: het is een straat die de bebouwde kom van Purmerend afgrenst van het oerhollandsche polderlandschap met grazige weiden en fijne verggezichten.

Wie daar wonen? De rijken van Pumerend. De locatie Westerweg mag je gerust de Purmerendse goudkust noemen. Villa’s (vanaf 415.000 euro k.k.), bossen, een manege en een golfbaan. Dat, zo ver het oog rijkt, tot aan de horizon.

‘Onze buurt niet geschikt’

Het azc zal worden gevestigd pal naast de manege aan de Westerweg en daar zijn de villabewoners het niet mee eens. Volgens de rijken, met uitzicht op oprijlanen vol Volvo stationcars, is ‘de infrastructuur aan de Westerweg absoluut niet berekend op de komst van een azc’, zo schrijven ze in een brandbrief aan de gemeente. Of, zoals ze het zelf samenvatten: ‘Onze buurt is helaas niet geschikt voor de bouw van een azc’.

De Westerweg-bewoners zijn trouwens al ervaren in het klagen over de komst van anderen. In 2014 werd dankzij de dappere strijd van de villabewoners voorkomen dat een ‘zelfvoorzienend buurtschap’ hun uitzicht en mogelijk toegangsweg tot golfbaan, manege en bosrijke wandelgebieden zou verpesten.

Moraal van ‘t verhaal

Moraal van dit verhaal: laat u niet van de wijs brengen door al te makkelijke televisiebeelden van klagende mannen met petjes en schakelkettingen en schreeuwende mevrouwen in witte driekwartlegging als vertegenwoordigers van ‘het PVV-electoraat’. Oók de keurige en fatsoenlijke, blanke, VVD-stemmende welgestelde Ons Soort Mensen heten de vluchtelingen beslist geen welkom. Het zijn wat dat betreft ook gewoon net mensen, dat handjevol Purmerenders dat wél veel geld verdient.

En waar de boze PVV’ers voor de camera’s makkelijk zichtbaar hun mening verbaal kenbaar maken, zijn het de hoogopgeleide welgestelden die bereid zijn tot brieven, bezwaarschiften en procedures om hun achtertuin te vrijwaren van azc’s. In de luwte, buiten het zicht van de media.

NIMBY

De vraag is nu natuurlijk: hoeveel PvdA’ers, GroenLinksers en D66’ers wonen er eigenlijk in die Westerwegbuurt? Gezien de prijs van de huizen moeten dat er veel zijn. Dat zou enerzijds betekenen dat sommige regionale politici hypocriet aan het NIMBY’en slaan over hun eigen partijbeleid, maar tegelijkertijd zou je ook kunnen concluderen dat ze in elk geval wel zélf in de buurten wonen waar de asielzoekers terechtkomen.

Alhoewel, één Purmerendse wethouder heeft inmiddels succesvol weten te voorkomen dat grond in zijn buurt rond de Graanstraat (uiteraard ook Westerweg, tegen de golfbaan aan) een eventuele azc-locatie zou worden.