Regio

‘Verwarde’ agressieve man verwondt drie agenten in centrum Amsterdam

20-07-2015 19:19

Bij de aanhouding van een agressieve man zijn maandag in Amsterdam drie agenten lichtgewond geraakt. Ze kwamen af op een melding dat een man zich misdroeg in een supermarkt aan de Jodenbreestraat in het centrum, maakte de politie bekend. In de Jodenbreestraat bevindt zich maar één supermarkt en dat is de Albert Heijn.

De agressieve verwarde man zou klanten lastigvallen en medewerkers van de winkel hebben geslagen. Eenmaal ter plaatse was de man al vertrokken.

Samen met een beveiliger van de supermarkt gingen de agenten naar hem op zoek. Ze vonden hem op een bankje bij een taxistandplaats op de Nieuwmarkt. Toen ze hem wilden aanspreken, ging hij door het lint.

Hij verwondde de agenten aan hun oor en pink door te slaan en schoppen Ze moesten worden nagekeken in een ziekenhuis. De verdachte raakte zelf niet gewond en is aangehouden. Hij zit nog vast.

De Jodenbreestraat grenst aan de Nieuwmarkt, een gebied waar al sinds mensenheugenis sprake is van overlast. Met name junks en dealers verzieken er de sfeer.

Het is voor gemeente en politie dweilen met de kraan open als het op de aanpak van deze problemen aankomt omdat er alleen kan worden opgetreden als dealers op heterdaad worden betrapt.

En dan nog kan de politie weinig meer dan de verdachte een paar uur later weer vrijlaten, al dan niet met een gebiedsverbod, wat in de praktijk meestal net zo zinvol is als een paraplu tijdens een orkaan.

De Albert Heijn in de Jodenbreestraat is tevens een grote trekpleister voor toeristen waardoor het er vaak veel en veel te druk is (zoals in de rest van het centrum van Amsterdam).

Hierdoor ontstaan regelmatig ergernissen en hinderlijk oponthoud bij de ingang van de winkel (de ellenlange rijen bij die paar kassa’s die wél open zijn wegens chronisch personeelstekort niet meegerekend bij de oponthoud).

Het feit dat aan de meeste kassa’s in deze Albert Heijn alleen met pin kan worden betaald is vaak een reden voor frustratie bij veel argeloze toeristen die denken met cash of credicard te mogen betalen maar daar pas achter komen nadat ze 15 minuten in de rij hebben gestaan.

Dat alleen met pin kan worden betaald wordt weliswaar duidelijk aangegeven maar uitsluitend in het Nederlands. Waarom men weigert tenminste Engelstalige aanwijzingen te geven in een supermarkt die vooral wordt bezocht door buitenlandse toeristen is niet bekend.

Supermarktmanagers zijn standaard afwezig, of werken uitsluitend tijdens kantooruren, de tijden dat zich de minste problemen voordoen. Een permanente, noodzakelijke, beveiliger is inmiddels in deze Albert Heijn-vestiging aanwezig.

In de nacht van zondag op maandag raakte in Amsterdam-Zuidoost ook al een agente gewond. Ze kreeg een meter lange houten balk tegen zich aan, die vanaf een flat naar beneden werd gegooid. De agente bood op dat moment hulp aan een slachtoffer van mishandeling, waar de politie op af was gekomen.

Het is nog niet duidelijk of de balk bewust naar de diender is gegooid. Ze kwam er vanaf met een schaafwond aan het gezicht en heeft volgens een woordvoerder geluk gehad.

Anp/TPO