Rotterdammers willen Nederlands grootste moskee bezetten

17-02-2015 10:25

De Marokkaans-Nederlandse geloofsgemeenschap is het een doorn in het oog dat het bestuur van de Rotterdamse Essalam moskee vooral bestaat uit ‘Arabieren’. Men wil dat er binnen twee weken een Rotterdamse geloofsgenoot wordt benoemd in het bestuur, en dreigt anders de moskee te bezetten. Dat meldt het AD in zijn Rotterdam bijlage.

Na een recent sterfgeval bestaat bijna het voltallige bestuur uit buitenlandse moslims, zo weet de krant verder. De Rotterdamse moslims zijn bang voor een steeds grotere buitenlandse invloed op de koers van de moskee, zeker sinds er plannen om de statuten te wijzigen bekend zijn geworden. De moskee heeft nu een Iraakse directeur en een bestuurslid dat voornamelijk in Ierland verblijft. Adjunct-directeur Jacob van der Blom, een Nederlandse bekeerling, wordt door de Rotterdamse critici als pion van financier sjeik Al-Maktoum, uit de Verenigde Arabische Emiraten, gezien.

Geloofsfanatici

Eind vorige maand sprak de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb harde woorden in de moskee. Hij had geen goed woord over voor geloofsfanatici, “Rot dan op”, zo gaf hij in de inmiddels bekende bewoordingen aan.

Deskundigen wezen al eerder op de Arabische greep op de Rotterdamse Mega Moskee, Leefbaar Rotterdam stelde naar aanleiding van berichtgeving in het AD vragen over de financiering. Zij uitte haar zorgen over de Al-Maktoum Foundation die ook organisaties in Ierland financiert, “die aan de Moslimbroederschap gelieerd zijn”. De Rotterdamse moslims uiten met de dreiging tot bezetting vandaag ook hun zorgen over de greep op hun moskee.