Regio

College Urk wil gemeenteraad kunnen bespioneren

05-02-2015 14:57

Het college van burgemeester en wethouders op Urk wil vergaande maatregelen invoeren om het lekken van vertrouwelijke informatie door raadsleden te voorkomen. Zo wil het college invoeren dat het gegevens van verzonden berichten naar gemeentelijke e-mailadressen te allen tijde kan opvragen. Ook moeten er duidelijke regels komen over de invulling van de termen ‘geheim’ en ‘vertrouwelijk’.

Lekken vertrouwelijke informatie

De mogelijke maatregelen zijn het gevolg van het lekken van vertrouwelijke informatie over de financiële situatie op het Brechja College. Het college schakelde een recherchebureau in om te achterhalen wie er gelekt had. Tevergeefs. En nu komen er dus mogelijk extra maatregelen om lekken in de toekomst te voorkomen, dan wel het lek te achterhalen.

Reactie Brenno de Winter

TPO-columnist Brenno de Winter is kritisch over de aanbevelingen, zo blijkt uit zijn reactie bij Omroep Flevoland. “Dit kun je niet vragen, dat betekent dat het gemeentebestuur kan spioneren bij de gemeenteraad, allemaal uit angst dat dingen naar buiten komen die ze liever onder het tapijt willen schuiven. Dat is niet gezond en het kan ook niet. Deze twee organen moeten niet met elkaar mengen.”