Woede na uitschelden kandidaat-raadslid voor ‘zwarte aap’ en ‘kopvoddenmongool’

18-03-2018 12:01

Kandidaat-raadslid voor de PvdA Ugbaad Kilincci was in tranen nadat ze racistische scheldpartijen te verduren kreeg tijdens het campagnevoeren in Emmen, dat schrijft het Dagblad van het Noorden. De Emmer PvdA-wethouder Bouke Arends is woedend. “Dit heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt”, zegt hij tegenover het Dagblad. Ook van elders uit het land komen steunbetuigingen voor Kilincci.

Kilincci is geboren in Somalië en kwam naar Nederland toen ze een jaar oud was. Tijdens het campagnevoeren werd ze uitgescholden voor ondermeer ‘zwarte aap’ en ‘kopvoddenmongool’, zo tekent het DvhN op. Volgens wethouder Arends werd Kilincci door meerdere mensen, los van elkaar, uitgescholden.

‘Nooit ruimte voor racisme’

Zelf zegt Kilincci vaker te maken te hebben met discriminatie. “Ook gaan mensen er voetstoots van uit dat ik tegen Zwarte Piet ben en dat ik Nederland tradities wil afpakken”, zegt ze. “Hoe komen ze er in vredesnaam bij?” Ze staat dit jaar voor het eerst op de lijst van de plaatselijke PvdA.

Naast steun van de eigen wethouder krijgt het kandidaat-raadslid ook steunbetuigingen elders uit het land. Fractievoorzitter van de landelijke PvdA, Lodewijk Asscher is ‘woedend’. “Tegen iemand die zich voor jouw gemeente wil inzetten. Tot tranen toe vernederd”, zegt hij over het voorval op Twitter.

“Wat is dit voor walgelijk gedoe? Bah. Ik hoop dat deze kandidaat zich niet laat ontmoedigen, al moet dit onwijs zwaar zijn op dit moment”, twittert VVD-kamerlid Dilan Yesilgoz. “Hou vol”, zegt ze tegen Kilincci. “In ons land mag nooit ruimte zijn voor racisme ??”. SP-Kamerlid Peter Kwint vindt het ‘racistische klootzakkerij’ tegen iemand die zich inzet voor de stad. “Wat hebben die schreeuwers ooit gedaan?”, vraagt hij zich af.

‘Ga u diep en diep schamen’

Op Facebook doet wethouder Arends zijn verhaal. “Tegen degenen die Ugbaad hebben aangesproken op de manier zoals hiervoor weergegeven zou ik willen zeggen: ga u diep en diep schamen. Uw stem heeft de PvdA niet nodig”.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens