Regio

Gemeente let streng op naleven voorwaarden ‘mars tegen racisme’ in Amsterdam

18-03-2018 10:16

Om confrontaties te voorkomen stelt Amsterdam voorwaarden aan een ‘mars tegen racisme’ van het Comité 21 maart. Die mars begint vandaag rond 1 uur. Betogers mogen geen slag- of steekwapens meenemen. Ook dingen die als wapen kunnen dienen, zoals verstevigde spandoeken of stokken, zijn taboe. Gezichtsbedekking is niet toegestaan.

Bij de demonstratie worden deze middag ook tegengeluiden verwacht. Vuurwerk en fakkels zijn strafbaar, evenals discrimineren, beledigen, bedreigen en oproepen tot geweld of vernieling. Daartegen wordt ogenblikkelijk opgetreden, zo heeft de gemeente laten weten.

‘Demonstreren een recht’

Omdat demonstreren een recht is, is een tegendemonstratie in principe toegestaan, aldus de woordvoerder van waarnemend burgemeester Van Aartsen. Maar politie, justitie en gemeente dulden geen fysieke confrontatie tussen demonstrerende partijen.

Pas geleden concludeerde de ombudsman dat het demonstratierecht steeds verder onder druk staat. Het lukt gemeenten en politie niet altijd om dat recht te waarborgen.  Als voorbeelden noemde hij onder andere de omgang met een Pegida-demonstratie in Groningen en de anti-Zwarte Piet-demonstratie bij Maassluis in 2016.

De mars van vandaag, die als motto heeft ‘geen racisme in de raden’, gaat van de Dam naar het Museumplein. Verschillende organisaties die eerst zouden deelnemen haakten later toch af vanwege dit motto. De organisatie verwacht zo’n vierduizend mensen.

(TPO/ANP)