Noord-Zuidlijn is eindelijk af, maar gaat nog niet direct open

11-01-2018 15:01

De bouw van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn zit er na vijftien jaar nu eindelijk op. Vandaag maakte de gemeente bekend dat de stations en de metrolijn zijn opgeleverd. Dat betekent niet dat reizigers vanaf nu van de lijn gebruik kunnen gaan maken, eerst volgt nog een periode van proefdraaien. Daarna verbindt de metrolijn uiteindelijk op 22 juli Amsterdam-Noord met de Zuidas.

Wie alvast een kijkje wil nemen op de gloednieuwe stations kan zich aanmelden voor de open dag op 20 januari. Inmiddels hebben al 16.000 mensen zich hiervoor ingeschreven.

Nieuwe vertragingen aan de NZ-lijn zijn voorkomen door een geplande ombouw van het oude metronet nog niet in te laten gaan. Uiteindelijk zal nu begonnen worden met de nieuwe Noord-Zuidlijn. De vertraging heeft wel als gevolg dat het oude systeem weer aangepast moest worden aan de nieuwe lijn omdat men daar eerst nog een tijd gebruik van zal maken.

Aanleg

Al in 1999 stemde de Tweede Kamer in met de aanleg van de Noord-Zuidlijn, in 2002 nam de Amsterdamse raad de definitieve beslissing. De oplevering van de lijn, waarover al jarenlang gesproken werd, werd destijds in 2011 verwacht.

Voor wie zich afvraagt hoe de Noord-Zuidlijn er nu gaat uitzien is er Noord-Zuid Lijn – The Game. Daarmee kunnen spelers “Langs metrostations als Rokin en Vijzelgracht” rijden. Het spel is ruim eerder in gebruik dan de echte lijn.

Lees ook

Stationsgebied Amsterdam ‘enige jaren op de schop’, wie dit gelooft is gek

 

(ANP/TPO)