avatar
   
Regio

Bijna 100 jaar oud standbeeld Peerke Donders (rijksmonument) moet weg, want ‘racisme’

Beeldenstorm bereikt nu ook Tilburg

Het in 1926 geplaatste standbeeld van Peerke Donders in het Tilburgse Wilhelminapark moet volgens een omwonende worden verwijderd. Ook de Tilburgse Keti-Koti werkgroep is niet blij met het beeld maar volgens de werkgroep hoeft het beeld niet te worden verwijderd, een extra informatiebord is voldoende. Dit meldt het Brabants Dagblad.

Het bijna 100 jaar oude bronzen standbeeld is sinds 2002 een officieel rijksmonument. Afgebeeld worde de Tilburgse missionaris Peerke Donders en een knielende zwarte man die een handoplegging krijgt van de missionaris. Vermoedelijk symboliseert het de missie van Donders die in Suriname opkwam voor melaatsen.

In een opiniestuk in het Brabants Dagblad (zie hieronder) schrijft ene Herman Fitters die in de wijk ’t Goirke woont:

 

“De fier rechtopstaande witte man die hooghartig neerkijkt op een knielende zwarte man representeert koloniale en raciale verhoudingen. Dat hoort naar mijn mening niet thuis in de huidige openbare ruimte.”

 

De gemeente Tilburg zegt “het gesprek over dit beeld met de stad te willen aangaan.”

 


   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.