Regio

Gemeente Tilburg mag van rechter niet specifiek speuren naar Turkse bijstandsfraudeurs

29-12-2017 13:17

De gemeente Tilburg heeft zich bij de opsporing van bijstandsfraude schuldig gemaakt aan discriminatie. De gemeente beperkte zich tijdens een proef om vermogen van uitkeringsontvangers in het buitenland op te sporen tot inwoners met de Turkse nationaliteit en dat was volgens de rechter in strijd met het discriminatieverbod.

Tilburg beperkte zich naar eigen zeggen vanwege de kosten tot onderzoek in Turkije. Er werd een gespecialiseerd bureau ingeschakeld dat op zoek ging naar bezit van onroerend goed van Turkse uitkeringsontvangers in hun land van herkomst. De opgespoorde fraudeurs moesten hun uitkering terugbetalen.

Met een beroep op discriminatie stapten meerdere betrapte inwoners van Tilburg naar de rechter omdat de gemeente bedragen tussen 85.000 en 145.000 euro terugeiste. In hoger beroep kregen ze gelijk, aldus drie uitspraken die deze week zijn gepubliceerd.

De rechter bepaalde dat de gemeente het bewijs uit het vermogensonderzoek niet mocht gebruiken. Tilburg moet een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren tegen de beƫindiging en invordering van de uitkeringen.

ANP