Regio

Metrolijn Schiedam – Hoek van Holland nóg duurder: ‘misschien wel 90 miljoen euro’

14-12-2017 12:23

Het ombouwen van de spoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland tot metrolijn kan in het slechtste geval wel 90 miljoen euro duurder uitvallen dan geraamd. De operatie loopt opnieuw vertraging op: de opening van de zogeheten Hoekse Lijn is uitgesteld tot het vierde kwartaal van 2018. Dat heeft het gemeentebestuur van Rotterdam donderdag bekendgemaakt.

De vertraging kost naar verwachting iedere maand zo’n 3,5 miljoen euro. De gemeentebestuurders verwachten dat de extra kosten uitkomen tussen de 25 en 35 miljoen euro. In het het slechtste geval loopt de rekening op tot 90 miljoen euro. De kosten waren aanvankelijk begroot op 397 miljoen euro. Het is nog niet duidelijk hoe deze kosten worden verdeeld over de 23 gemeenten die samen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag vormen. (TPO-tip: verhalen op belastingbetalende burgers!)

Het grote project kampt met tegenslagen, zoals bodemvervuiling en problemen met de software die wordt gebruikt voor de beveiliging. Volgens de oorspronkelijke planning hadden afgelopen herfst al volop metro’s moeten rijden over de omgebouwde lijn, maar dat bleek in de zomer al niet haalbaar. De opening werd uitgesteld tot februari volgend jaar, maar ook dat lukt dus niet.

Volgens het Rotterdamse college heeft het “ontbroken aan voldoende sturing” en is “cruciale informatie te laat bij het college op tafel gekomen”. Een speciaal vanwege de problemen aangestelde projectmanager constateerde dat de planning te ambitieus was. Het aanbrengen van de kabels en leidingen bleek bijvoorbeeld veel meer werk dan was ingeschat. Verder zijn er problemen met de sluiting van bruggen bij Maassluis en Vlaardingen.

Reizigers zijn voorlopig aangewezen op bussen. Vanaf februari krijgen zij gemiddeld 50 procent korting op hun busritten. Daarnaast worden kopjes koffie uitgedeeld om het leed iets te verzachten.

Anp/TPO