TPOok!

 
avatar
   
Regio

Zwarte Pieten vallen basisschool in Utrecht binnen

Zeiden 'Ga terug naar je eigen land' tegen leerkrachten

Een basisschool in de Utrechtse wijk Zuilen is naar de politie gestapt, nadat een actiegroep voor het behoud van Zwarte Piet donderdagmiddag de school was binnengevallen. Ongeveer tien actievoerders gingen vlak voordat de school uitging verkleed als Zwarte Piet het schoolplein op en klaslokalen in en deelden pepernoten en stickers uit.

Update 16.03 – Mark Rutte veroordeelt inval

Minister-president Mark Rutte veroordeelt de inval. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie: “Doe even normaal zeg. Niet goed. Bizar.” De premier herhaalde zijn standpunt liever helemaal geen demonstraties tijdens het kinderfeest te zien. Hij sprak over ‘innerlijke beschaving, de remmen in jezelf’. Maar als voorstanders en tegenstanders toestemming hebben van de autoriteiten om te demonstreren moet dat kunnen.

Openbare basisschool De Cirkel had de groep niet uitgenodigd en werd overdonderd door de actie, bevestigt schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen een bericht van De Nieuws BV op Radio 1. De school heeft de actie aan de politie gemeld en is van plan aangifte te doen van huisvredebreuk.

Waarom de actievoerders De Cirkel uitkozen, weet Grimmelikhuizen niet. De school viert het Sinterklaasfeest sinds 2015 zonder Zwarte Piet. In plaats daarvan komen ‘vrienden’ van de Sint mee.

Leerkrachten hebben de actievoerders de school weer uitgezet. Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt de directeur. “Ze zeiden dingen als: ‘Ga terug naar je eigen land’ tegen leerkrachten.” De actie duurde in totaal tien minuten. Aan het verwijderen van de demonstranten is geen lichamelijk geweld te pas gekomen, aldus de directeur.

‘Geschrokken’

De schooldirecteur noemt de actie zeer ongewenst. “Ongeacht het standpunt is een school geen plek voor dit soort demonstraties. We leren kinderen dat ze op een andere manier moeten omgaan met een conflict en dat ze niets van vreemde mensen moeten aannemen, ook niet als ze verkleed zijn als Zwarte Piet.”

De uitgedeelde pepernoten en stickers zijn zoveel mogelijk weer ingenomen en weggegooid. “Sommige kinderen waren een beetje in de war. Een aantal was verdrietig omdat ze geen pepernoten hadden gehad, anderen omdat ze ze weer in moesten leveren. En sommige kinderen waren geschrokken.”

Actiegroep

Op Facebook meldt de ‘Zwarte Pieten Actiegroep’ dat zij achter de actie zaten.

ANP/TPO

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.