Zwaar beschadigde bomen ‘gebruikt als trainingsobject voor hondengevechten’

22-11-2017 13:28

De zwaar beschadigde bomen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen zijn vrijwel zeker gebruikt als trainingsobject voor illegale hondengevechten. Eigenaars laten de dieren op bomen los om hun kaken en uithoudingsvermogen te trainen. Dat meldt De Stentor vandaag op basis van verklaringen van de Hondenbescherming.

“Zo’n beschadigde boom is een goede indicatie dat er sprake kan zijn van het trainen van vechthonden”, verklaart directeur Ineke van Herwijnen van de Hondenbescherming tegenover De Stentor.

‘Onderschat fenomeen’

In de plaatsen zijn het afgelopen jaar bij elkaar zeker 13 bomen zwaar beschadigd. In Deventer waren de bomen er zo slecht aan toe dat ze recentelijk zijn gekapt. Vorige week beschadigde een agressieve hond in Apeldoorn een boom op het Stationsplein.

Het fenomeen is volgens bestuurslid Karen Hartog van de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden niet nieuw. Honden worden zo getraind voor gevechten waar dan weer op gegokt wordt. “Dat gebeurt uit het zicht, omdat hondengevechten in Nederland verboden zijn.”

De Hondenbescherming noemt hondengevechten een ‘onderschat fenomeen’.